In 2013 kocht Jos Vandeurzen een stuk grond op een zuidhelling in Wintershoven (Kortessem). “Mijn zoon Steven wist het niet. Zelfs mijn vrouw wist van niets”, zegt Jos, die iets wou gaan doen met de cursus wijnmaker die hij had gevolgd. Toen hij het hoorde, sprong Steven wel meteen op de kar en ging hij zelfs een opleiding tot sommelier volgen.
Bubbels
Het stuk grond is intussen een wijngaard van een halve hectare, die in een goed jaar voor zo’n 2.000 tot 2.500 flessen witte wijn én mousserende wijn zorgt. “Bolleberg is de naam van de helling die op het kadaster stond. We wilden ‘bollekeswijn’ maken, met bubbels. Vandaar Bolleberg”, legt Jos uit. “We hebben drie soorten druiven: chardonnay, pinot noir en pinot gris. De typische champagnedruiven. Ze zijn vanuit de Elzas in Frankrijk de plantage komen aanleggen. We hadden dus een wijngaard, maar voor de rest nog niets. Iets later hebben we deze hoeve gekocht. Steven heeft de woning gerenoveerd, en we hadden ruimte om wijn te maken. Het is heel snel gegroeid. In 2018 hadden we een gigantische oogst.”
Steven en Jos zijn allebei van opleiding ingenieur. “Dat heeft niets met wijn te maken. We zijn ook geen boeren, en niet de grootste chemici in de wijnkelder”, zegt Steven. “Eigenlijk deden we maar wat. Maar per toeval kwam er best goede wijn uit. We verkopen de wijn zelf aan 13 en 18 euro per fles. Ook Alvo in Kortessem en Lekker Limburgs sprongen mee op de kar. Die 2.000 flessen per jaar zijn snel weg.”
Maar helaas: Jos en Steven moeten nu afscheid nemen van hun hobby. “Intussen heeft Steven een carrière en twee kleine kinderen. De laatste jaren gaat mijn tikker ook niet meer zo goed: ik heb hartritmestoornissen. Ik voel dat het fysiek niet meer zo goed lukt en Steven heeft geen tijd meer. Als je op pensioen gaat, is het de bedoeling dat je ook een beetje rust en geniet van het leven. Dat zou ik nu graag doen.” Met af en toe een goed glas wijn…