Jobstudent_van_het_jaar_2021

Vakantiewerk bestaat niet meer

Waar studenten vroeger alleen tijdens de vakantiemaanden een zakcent gingen verdienen, maken ze nu integraal deel uit van een poule tijdelijke werknemers die het hele jaar door bij Limburgse werkgevers wordt ingezet. Dat blijkt uit een enquête van Unizo Limburg.

3 op 10 Limburgse ondernemers doet een beroep op tijdelijke krachten om piekmomenten op te vangen en vaste medewerkers tijdens hun vakantie te vervangen, zo blijkt uit de enquête. “De cijfers vertellen ook dat de term ‘vakantiewerk’ achterhaald is", zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. "Want bijna alle werkgevers die tijdelijke krachten inschakelen, doen dat het hele jaar door. Studenten en andere flexibele krachten zijn voor heel wat ondernemingen en sectoren een vaste waarde. Bovendien is het in tijden van arbeidsmarktkrapte voor werkgevers interessant om via studentenjobs, stages en werkplekleren, in contact te komen met mogelijke toekomstige vaste medewerkers. 1/5 zegt nu al dat ze op deze manier nieuw personeel prospecteren.”

Nog enkele andere opvallende cijfers: in heel 2021 waren 44.021 Limburgse jongeren aan het werk, verspreid over 69.710 studentenjobs (= 1,58 jobs per student). In totaal waren zij 9.337.176 uren aan het werk (212 gewerkte uren/student), en kregen zij een totale verloning van 119,84 miljoen euro (= 2.722 euro gemiddeld per student). Bart Lodewyckx: “De vijver aan Limburgse jobstudenten is dus alvast voldoende groot voor onze ondernemers. In 2021 waren gedurende verschillende maanden bovendien nog heel wat coronabeperkingen van kracht, waardoor we verwachten dat zowel de vraag naar als het aanbod van jobstudenten in 2022 nog hoger zal liggen.”

Ondernemers die super-tevreden zijn over hun jobstudent kunnen hem of haar trouwens nomineren voor de prijs Jobstudent van het Jaar. Wie weet is daarmee de opvolger gekend van Yasmine Chakib, die vorig jaar na een passage bij pianohandel Orchestra de hoofdprijs wist weg te kapen (foto).