Vakbonden Ford Genk willen voltallig aan tafel

De geplande vergaderingen die vrijdag en volgende maandag moesten plaatsvinden over het sociaal plan bij Ford Genk, zijn afgelast. De vakbonden wilden met een ruimere groep verder onderhandelen, maar dat ziet de Ford-directie niet zitten.

De volledige syndicale delegatie van Ford Genk bestaat uit 18 mensen. Om de onderhandeling iets werkbaarder te maken, was met de directie van Ford eerst afgesproken dat de gesprekken zouden gevoerd worden met 4 vertegenwoordigers van het ACV, 3 van het ABVV en 2 van het ACLVB. Maar hoewel donderdag de vergaderingen goed zijn opgeschoten, vonden de 9 vakbondsmensen die niet zouden afgevaardigd worden, het toch beter om met de voltallige groep aan tafel te gaan zitten. "Het zou niet zo praktisch zijn om met de beperkte groep te onderhandelen, en dan telkens naar buiten te moeten gaan om de andere afgevaardigden te informeren en de standpunten af te stemmen," vindt Eddie Martens, hoofdafgevaardigde van het ACV. "Vandaar dat we na een intern overleg met alle bonden aan de directie van Ford hebben gevraagd om toch alle 18 mee aan tafel te mogen. Maar Ford ziet dat niet zitten, en heeft daarop de vergaderingen van vrijdag en maandag afgeblazen."

De bonden gaan nu maandag nog eens intern overleggen, om te zien welke samenstelling eventueel tot een compromis kan leiden. Als dat wordt gevonden, zullen de vergaderingen over het sociaal plan hervatten op dinsdag 22 januari om 10 uur.