Nieuws Limburg Vakbonden maken zich zorgen over Jaga

Vakbonden maken zich zorgen over Jaga

Vakbonden maken zich zorgen over Jaga

De vakbonden maken zich zorgen over de toestand bij de Diepenbeekse fabrikant van radiatoren Jaga. Recent zijn er zeven ontslagen gevallen, en de bonden zijn bang dat het daarbij niet zal blijven. Zij plannen volgende week onderling overleg om zich over situatie te beraden. De directie bevestigt de ontslagen, maar hoopt dat de “kleine aanpassing” voldoende zal zijn. 

Jan Kriekels 2010Dat Jaga het niet makkelijk heeft en gebukt gaat onder de crisis, is al langer bekend. Het is ook niet vreemd aan de sector. Onlangs deelde Vasco in Dilsen-Stokkem mee dat daar 50 jobs op de helling staan. Tot nog toe wist het bedrijf van de flamboyante Jan Kriekels de dalende omzetcijfers op te vangen door over te schakelen op economische werkloosheid. “Maar ook daaraan zijn grenzen,” zegt woordvoerster Anneleen Jacobs van Jaga. “We hebben recent inderdaad recent vijf arbeiders en twee bedienden moeten laten gaan, omdat het niet langer houdbaar is. De vakbonden zijn daarover altijd correct ingelicht en na het jaarlijks verlof zal dat overleg worden voortgezet. We maken ons sterk dat een aantal succesvolle exportprojecten in Canada en Australië het tij kan doen keren.”

De vakbonden zijn er toch niet helemaal gerust in. “Het lijkt wel op een sluipende reorganisatie,” zegt ABVV-secretaris Johnny Frans. “Er wordt meer en meer productie overgeheveld naar Tsjechië en via het internet zijn we te weten gekomen dat Jaga sinds kort ook over een dochter in China zou beschikken. Dat is niet gemeld aan de ondernemingsraad.”

Volgens Johan Lamers van de bediendebond LBC willen de bonden weten wat er nu precies aan de hand is. “Blijkbaar is the sky niet langer the limit. We zoeken vooral contact met de werkgever om een en ander uit te klaren,” zegt Lamers. “Jaga staat niet aan de afgrond, maar over het bedrijf doen snel en veel geruchten de ronde,” weet secretaris Nadia Gueroui van ACV. “We willen weten daar van aan is.” Volgende week hebben de secretarissen van ABVV, ACV, ACLVB en LBC daarover onderling overleg gepland. Bij Jaga in Diepenbeek werken zo’n 370 mensen.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.