Nieuws Limburg Vandersanden gaat stenen maken van staal-afval

Vandersanden gaat stenen maken van staal-afval

Vandersanden gaat stenen maken van staal-afval

Steenbakkerij Vandersanden heeft plannen aangekondigd om CO2-negatieve stenen te gaan produceren. Hiervoor zal als grondstof gebruik gemaakt worden van carbinox, een recyclageproduct dat het Genkse Orbix maakt van de hoogovenslakken bij de buren van Aperam. Het verhaal stond vrijdag in De Tijd.

De bedoeling van het nieuwe product, Carbstone genoemd, is om CO2 op te nemen in plaats van uit te stoten. De grondstof wordt gehaald bij Orbix aan het kanaal in Genk. Dit bedrijf ontwikkelde samen het VITO een proces waarbij slakken van de staalproductie bij Aperam worden omgezet in nieuwe bouwmaterialen, zoals klinkers, stenen en tegels. Vandersanden gaat dit nu in productie brengen en commercialiseren.

Volgens De Tijd zal Vandersanden voor dit procédé een pilootfabriek van 10.000 ton bouwen op de terreinen van het bedrijf in Lanklaar. Er is een investering van 5 miljoen euro mee gemoeid. Vlaio komt voor een aanzienlijk deel tussen met innovatiesteun. In 2022 en 2023 wil Vandersanden een volwaardige Carbstone-fabriek bouwen met een capaciteit van 200.000 ton.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.