Nieuws Limburg Vandersanden: “Haal 278 miljard van onze spaarboekjes”

Vandersanden: “Haal 278 miljard van onze spaarboekjes”

Vandersanden: “Haal 278 miljard van onze spaarboekjes”

De Bilzerse advocaat Jan Vandersanden heeft een voorstel: “Ik lees dat er momenteel op de Belgische spaarboekjes ruim 278 miljard euro staat aan voorwaarden die voor niemand gunstig zijn. Meer zelfs, in bepaalde omstandigheden kost het zelfs geld om die bedragen op de spaarboekjes te laten staan. Waarom kan deze gigantische hoeveelheid geld niet op creatieve wijze door de overheid wordt aangesproken om heel veel noden te lenigen, zoals nu voor de bestrijding van het Coronavirus?”

Vandersanden verwijst naar de jaren ’80, toen de wet Cooreman-Declercq werd uitgevaardigd. “Er waren hoofdzakelijk twee fiscale voordelen aan verbonden. Wie met zijn spaargeld aandelen kocht van Belgische bedrijven of investeerde in beleggingsfondsen met Belgische aandelen, kon tot 1000 euro per jaar aftrekken van zijn personenbelasting, plus nog eens 250 euro per persoon ten laste. Daarnaast kregen bedrijven, als ze een kapitaalverhoging doorvoerden, een korting op de vennootschapsbelasting.” De wet was een enorm succes.

“Om de huidige crisis te bezweren zal er gigantisch veel geld nodig zijn. Mits enkele interessante fiscale voordelen kan daar het spaargeld allicht voor vrijgemaakt worden”, vindt Jan Vandersanden. “Het is een vorm van ‘crowd funding’ zoals die al bestaat in de vorm van een ‘tax shelter’ voor de filmindustrie.”

En de advocaat besluit: “Waarom richten we geen coöperatieve vennootschap Belco op (Belgium Come On!) waarin de burger aandelen kan kopen met de genoemde fiscale voordelen, zodat de dringende noden in de zorgsector, horeca en andere getroffen vakdomeinen kunnen gelenigd worden?

(Meer Corona-nieuws voor Limburgse ondernemers: klik op deze link)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.