Nieuws Limburg Vavantas sluit in Herderen, alleen Sint-Truiden nog over

Vavantas sluit in Herderen, alleen Sint-Truiden nog over

(Tekst en foto: Eddy Vandoren)

Vavantas sluit in Herderen, alleen Sint-Truiden nog over

Vavantas, de gekende winkelketen voor schoenen, kleding en schoolbenodigdheden, slankt verder af en houdt alleen nog de winkel in Sint-Truiden over. Na meer dan 36 jaar valt immers het doek over de vestiging in Herderen (Riemst), nadat eerder ook al het filiaal in Boutersem de deuren sloot.

Vavantas staat voor Vavedin Vanstapel Tassen, een destijds nieuw retailconcept dat in 1972 door Paula Vavedin en haar echtgenoot Vanstapel in Melveren werd opgestart. De combinatie van sportkleding, schoenen en kantoor- en schoolbenodigdheden aan schappelijke prijzen bleek een schot in de roos. In 1986 volgde een nieuwe vestiging langs de drukke Maastrichtersteenweg in Herderen (Riemst). Opnieuw een gouden zet. En ook in het tussentijds geopende Boutersem, tussen Leuven en Tienen, gingen de goederen van Vavantas vlot over de toonbank. Decennia lang, mede gevoed door een stevig marketingapparaat, boerde het familiebedrijf bijzonder goed.

Maar de coronacrisis, aangevuld met de sterk toegenomen online handel, hakte stevig in op de resultaten van Vavantas.
“In augustus 2020 zagen we ons zelfs verplicht om de winkel in Boutersem te sluiten”, vertelt Marc Vanstapel, vertegenwoordiger van de tweede generatie. “Maar ook in de andere vestigingen voelden we dat onze klanten thuis bleven, en meer en meer online kochten. Ook na de pandemie – toen ze eenmaal het gemak ontdekt hadden van het passen van kleding en schoenen thuis, en vooral ook van gratis terugsturen – zagen we heel wat klanten niet meer terug. Voeg daarbij de economische crisis, die een jaar geleden begon bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, en je hebt een cocktail aan oorzaken die ons hebben doen beslissen om ook hier in Riemst de deuren te sluiten.”

En dus houdt een iconische winkel er helemaal mee op. Vavantas Riemst houdt sinds enkele dagen grote uitverkoop, en zal op 31 mei definitief de deuren dicht doen. Mogelijk zelfs eerder, want de voorraad slinkt pijlsnel.

Voor alle duidelijkheid: de winkel in Sint-Truiden blijft open. Daar zal ook het personeel van Herderen een onderkomen vinden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.