Made in Limburg

“Veel geld krijgen om in zetel te zitten: dat kan toch niet meer?”

Het invullen van vacatures blijft één van de allergrootste bekommernissen voor Limburgse bedrijven. Heel wat ondernemingen, waaronder hr-dienstengroep Trixxo, hebben als oplossing concrete plannen om in grote hoeveelheden buitenlandse arbeidskrachten te importeren. Voor Voka Limburg is het een doorn in het oog dat de overheid er niet in slaagt om tegelijk heel wat werklozen en langdurig zieken te heractiveren. "De kloof tussen werken en geld krijgen om niks te doen is en blijft veel te klein", zegt Johann Leten. "Er spelen krachten die bewust het uitdiepen van dit verschil boycotten. Wie neemt de politieke verantwoordelijkheid om hier komaf mee te maken?"

Voka Limburg stelde de maandelijkse conjunctuurbarometer voor, met als conclusie: een traag herstel van de economie. Het aantal starters daalt, de export kruipt uit dal, de bouw heeft het moeilijk en ook de inschrijving van nieuwe voertuigen gaat moeizaam.

Hét zorgenkind is echter de arbeidsmarkt. Er werden in februari bijna 20% minder vacatures uitgeschreven dan in januari, wat het laagste peil sinds 2010 betekent. Bedrijven zijn het beu om massaal naar nieuwe mensen te zoeken als ze op voorhand weten dat er toch weinig of geen respons zal komen. Afbouwen, automatiseren, outsourcen of buitenlanders inschakelen: het zijn maar enkele mogelijke oplossingen.

Vooral dat laatste lijkt (opnieuw) erg in trek. Bedrijven zoals Trixxo bekijken momenteel waar, wanneer en hoeveel buitenlandse collega's ze naar hier kunnen halen, huisvesten en opleiden. "We kunnen bijna niet anders", stelt Luc Jeurissen, CEO van Trixxo. "Vacatures voor huishoudhulpen en andere knelpuntberoepen geraken niet ingevuld. Tegelijk worden wij als werkgevers gesanctioneerd als we langdurig zieken geen aangepast werk kunnen geven. Maar laat ons eerlijk zijn: het is gewoon onmogelijk om bepaalde profielen zonder basiskennis of motivatie om te scholen tot IT'ers, verpleegkundigen of andere beroepen met grote tekorten."

Voka Limburg volgt die redenering. Zij merken ook dat heel wat bedrijven gefrustreerd zijn door enerzijds de inactieve massa en anderzijds de openstaande vacatures. "De werkzaamheidsgraad van 80% halen: dat gaat niet vanzelf komen, en zeker niet onder de taalgrens", stelt Johann Leten. "Er is politieke moed nodig om daar iets aan te doen: werken meer laten lonen, langer werken, meer flexibiliteit, levenslang leren en plichten koppelen aan de uitkeringen. Dat moet niet moeilijk zijn. Laat bijvoorbeeld toe dat mensen die een uitkering krijgen ook gelijktijdig deeltijds kunnen werken. Nu worden ze daar voor afgestraft, hoewel het de stap naar het reguliere arbeidscircuit bevordert. Begrijpe wie kan..."

Hetzelfde verhaal in een visueel nieuwsfragment? Dat zie je hieronder!