Nieuws Limburg Veel meer Limburgse starters dan gemiddelde

Veel meer Limburgse starters dan gemiddelde

Veel meer Limburgse starters dan gemiddelde

De provincie Limburg telde in 2014 5.758 nieuw opgerichte ondernemingen. Dit is een stijging van 8,1% ten opzichte van 2013. In heel België kwamen er vorig jaar 4,7% meer nieuwe bedrijven bij. Limburg scoort daarmee dus beduidend beter dan het nationale gemiddelde. Dat blijkt uit de ‘Startersatlas 2015’ van Unizo en Graydon Belgium.

startersatlas“Aan het aantal starters meet je de conjunctuur,” zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo-Limburg. “Zijn er meer starters, dan gaat het beter. We mogen dus voorzichtig concluderen dat onze economie stilaan uit het diepe dal kruipt. Het toont dat Limburg bruist van de ideeën en veerkracht toont. Onze -vaak jonge- ondernemers nemen het heft in eigen handen.”

Begin 2015 bestonden in Limburg nog 70,6% van de in 2010 opgestarte bedrijven. Limburg heeft daarmee een goede overlevingsgraad, t.o.v. bv. Antwerpen of Wallonië. De hoogste overlevingsgraad vinden we bij de vrije beroepen, waar vandaag nog 90% is actief. De laagste bij de horeca, waarin na 5 jaar nog amper 53% bestaat.

Tot slot nog dit: “Als we het aantal starters in 2014 afzetten tegenover het aantal faillissementen, blijkt dat in onze provincie er nog altijd 7 keer meer starters zijn dan faillissementen,” benadrukt Lodewyckx. “De starters creërden ook 3 keer meer jobs dan het jobverlies dat met deze faillissementen gepaard ging.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.