Vele miljoenen voor start-up in Nieuwerkerken

Vyvapower is de naam van een Limburgse vennootschap die op Valentijnsdag werd opgericht om allerlei toepassingen op waterstof te gaan ontwikkelen. Drijvende krachten achter de start-up zijn Kurt Van Dal (eigenaar van Europower, thans E-Power in Nieuwerkerken) en de familie Vande Vyvere, voormalig aandeelhouder van Matexi. Ze brengen samen in eerste instantie 7 miljoen euro in.

De 1000 aandelen van start-up Vyvapower zijn verdeeld over de familie Philippe Vande Vyvere (ex-Matexi) die via de holding Vybros 4,2 miljoen euro investeert in de nieuwe vennootschap. De resterende 2,8 miljoen wordt ingebracht door Kurt Van Dal, de ondernemer die in 2020 het bedrijf Europower Generators kocht van de broers Luc en Yves Heylands. Hij herdoopte het bedrijf in E-Power en ontwikkelde samen met de Limburgse start-up Ziero, een stroomgroep die wordt aangedreven door waterstof. Het is in die technologie dat Vyvapower nieuwe toepassingen gaat ontwikkelen.

En zo krijgt Limburg er dus een start-up bij die pionier is in de sector en in de toekomst mogelijk voor erg veel toegevoegde waarde zal zorgen in de regio. Een naam om te onthouden: Vyvapower.