Vers geld voor knappe camera uit Diepenbeek

Camargus en Lumoza, twee beloftevolle Limburgse technologiebedrijven die zijn gegroeid in de schoot van de Universiteit Hasselt, hebben samen voor 1,3 miljoen euro nieuw kapitaal opgehaald om de verdere groei te financieren. De middelen komen van de Vlaamse overheid (SOFI) en het investeringsfonds Arkiv (KMOFIN2), waarin de UHasselt zelf, LRM en PMV participeren.

Cameratechniek voor wereldschaal
Camargus uit Diepenbeek is een spin-off die een jaar geleden is ontstaan uit het Expertisecentrum Digitale Media (EDM) van de UHasselt. Het bedrijf heeft een panoramisch camerasysteem ontwikkeld, waarbij de beelden van 16 lenzen (meer of minder kan ook) in real time naadloos aan elkaar worden geplakt. Zo kan met één camera iedere beweging op bijvoorbeeld een voetbalveld, nauwlettend in het oog worden gehouden. Het laat de trainer toe om diepgaande matchanalyses maken door bij elke fase in te zoomen op ieder onderdeel van het veld. Naast de sportwereld, ziet ceo Tom Mertens ook mogelijkheden op festivals, evenementen en voor securitydoeleinden. Het product van Camargus geniet belangstelling uit het buitenland. De 823.422 euro vers kapitaal van SOFI, KMOFIN2 en 24/7 Invest zal dan ook vooral gebruikt worden om de internationale verkoop te stimuleren.



Ook Lumoza spijst de kas

Lumoza werd medio 2009 opgericht door cto Wouter Moons, met de steun van Imec en de UHasselt. De basis ligt in het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO), waar geëxperimenteerd werd met printbare elektronica. Lumoza vermengt inkt met partikels van zonnecellen, sensoren en andere elektronica, die vervolgens in heel fijne laagjes kunnen gedrukt worden op reclamedragers. Op die manier kunnen onderdelen van een reclamepaneel, maar ook bijvoorbeeld delen in het dashboard van een wagen, oplichten. Lumoza krijgt 500.000 euro van KMOFIN2, aangevuld met een leasing van 350.000 euro en een straight loan van 75.000 euro. Het bedrijf verhuisde zopas van het Wetenschapspark in Diepenbeek naar een eigen vestiging in Genk, waar ook een eigen drukkerij zal geïnstalleerd worden. Het kapitaal dient voor de verdere ontwikkeling van de technologie en de expansie naar internationale markten.