"Verzekering moet vervallen nummerplaat melden"

Verzekeringsmaatschappijen zouden een kopie van een afgelopen autoverzekering verplicht moeten toesturen naar de lokale politie. Dit om vluchtmisdrijf na ongevallen te vermijden, zo stelt de burgemeester van Riemst Mark Vos voor. De wijkagenten kunnen vervolgens alle niet-verzekerde nummerplaten gaan ophalen.

Uit de statistieken van de verkeersongevallen op het grondgebied van Riemst, blijkt dat in 2010 bijna 1 op 5 chauffeurs vluchtmisdrijf pleegde. Opmerkelijk hoge cijfers, die relatief makkelijk te verklaren zijn, zegt burgemeester Mark Vos: "Wellicht gaat het in de meeste gevallen om chauffeurs die niet verzekerd zijn. Dit wordt in de hand gewerkt omdat niet-verzekerde automobilisten vrolijk blijven verder rijden mét hun oude, niet-verzekerde nummerplaat. Uiteraard werkt dit misbruik in de hand. Als de wijkpolitie die oude nummeplaat zou ophalen, zou dat zeker een deel van de oplossing kunnen zijn."

Vos vindt dat de politiediensten makkelijk kunnen geïnformeerd worden. "De verzekeringsmaatschappijen zouden hen simpelweg een kopie van de brief kunnen bezorgen waaruit blijkt dat de autoverzekering van de klant wordt stopgezet. Als de chauffeur vervolgens geen nieuw contract van een andere maatschappij kan voorleggen aan de wijkagent, wordt zijn nummerplaat in beslag genomen. Simpel en efficiënt, want als je een niet-verzekerde nummerplaat gewoon mag houden, dan vraag je om problemen."

Mark Vos zal daarom volgende week aan staatssecretaris Etienne Schouppe vragen de wetgeving in die zin aan te passen.