Vasco-fabriek-300×200

Verzoener zoekt bij Vasco naar tinten van grijs

Ook na een vergadering tussen bonden en directie maandag, blijft het sociaal conflict bij radiatorenfabrikant Vasco in Dilsen-Stokkem muurvast zitten. De werknemers blijven het ontslag eisen van de productiedirecteur vooraleer terug aan het werk te gaan, maar de algemene directie wil daar nog steeds niet van weten. Een verzoeningscomité moet vanaf dinsdag het schip vlot zien te trekken.

Sinds vorige week woensdag ligt de fabriek nu al stil uit protest tegen de manier waarop de productiedirecteur enkele ontslagen arbeiders naar buiten heeft begeleid. De werknemers nemen geen vrede met minder dan het ontslag van de directeur. De directie wil evenmin toegeven. Een overleg maandag bracht geen soelaas. "De situatie zit inderdaad muurvast," aldus Bob Vanlaecke van ACV Metea. "Wij kunnen verstaan dat het beleid maatregelen wil treffen om de kosten te verminderen, maar dat staat los van eis om de productiedirecteur te ontslaan. Dat er maandag nauwelijks 20 van de 280 mensen zijn komen opdagen om toch te werken, bewijst dat bijna alle Vasco-medewerkers er hetzelfde over denken. Alleen de directie wil dat niet inzien. Volgens hen heeft de man in kwestie alleen maar een opdracht uitgevoerd en geen fouten gemaakt. Het is dus heel zwart-wit."

Een verzoeningscomité met een extern sociaal bemiddelaar moet vanaf dinsdag onderzoeken of er toch tinten van grijs mogelijk zijn. Dan komen ook de provinciale vakbondsafgevaardigden mee aan tafel. Een akkoord lijkt evenwel erg veraf.