Videotheken Circle blijven open ondanks geruchten

Ondanks de abrupte sluiting van de Circle Mediastore in Tongeren, die maandag door een deurwaarder werd leeggemaakt, blijven de andere Circle-videotheken van de Nederlandse eigenaar open. “De sluiting in Tongeren is het gevolg van een aanslepend conflict met de verhuurder van het gebouw,” zegt Alois Thijs van Circle Bilzen.

[caption id="attachment_6701" align="alignright" width="200"]John Van Eckeren John Van Eckeren[/caption]

Oprichter John van Eckeren schetst de situatie van de Limburgse videotheekketen, die tot voor kort nog vijftien vestigingen telde. “In de zomer van 2012 hebben mijn broer Ruud en ik een groot deel van onze zaken verkocht,” zegt van Eckeren. “Vandaag baten we nog vijf videotheken uit: het hoofdkantoor in Heusden-Zolder en de vestigingen in Genk, Leuven, Sint-Truiden en Wilrijk.”

De rest van de videotheken werkt in eigen beheer, of is verkocht aan de Nederlander Pim Theil, die onder meer de panden in Bilzen, Maasmechelen, Merksem, Tienen en Tongeren onder zijn vleugels heeft. “Wij blijven gewoon open,” verzekert Alois Thijs van Circle Bilzen. “De sluiting in Tongeren is het gevolg van een aanslepend probleem met de eigenaar van het gebouw.” Of Circle Tongeren binnen de gemeente verhuist, is nog niet bekend.

Snoep en sigaretten
Winstmachines zijn videotheken sowieso al lang niet meer. “De hoogdagen komen nooit meer terug,” zegt Alois. “Belgacom, Telenet en piraterij hebben het ons verschrikkelijk moeilijk gemaakt. Maar er zal altijd een plaatsje voor videotheken blijven. Of dat er nog drie per gemeente zijn, zoals in het verleden, is een andere zaak.”

John van Eckeren benadrukt dat Circle Tongeren niets meer te maken heeft met de vijf zaken die hij nog uitbaat. “Dat alle videotheken dezelfde naam delen, is in een zaak zoals deze natuurlijk vervelend. Onze vijf vestigingen zijn nog allemaal winstgevend, al hebben ook wij ons moeten aanpassen. Nog maar veertig procent van de omzet komt uit verhuur van films, de rest vangen we op met de verkoop van dvd’s, snoep, sigaretten en drank. De markt verhuurmarkt is immers een pak kleiner geworden.”

Ruben STEEGEN