veneco-750×500.jpg

Vijftien gemeentebesturen rond Gent richten handhavingscel op

GENT – 15 gemeenten rond Gent richten een handhavingscel op: Assenede, Deinze, De Pinte, Evergem, Gavere, Kaprijke, Lochristi, Lovendegem, Maldegem, Nazareth, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke, Zomergem en Zulte. Bedoeling is om de hinder van elke bouw- en milieuovertreding zo snel mogelijk weg te nemen.

Burgers en lokale bedrijven zullen via sensibiliseringscampagnes geïnformeerd worden over thema’s met betrekking tot milieu en ruimtelijke ordening. Een nette leefomgeving bevordert de sociale interactie tussen inwoners. En de handhavingscel wil helpen om dit te bereiken.De oprichting van deze cel beantwoordt aan de wens van Vlaanderen dat gemeenten bepaalde taken overnemen. Er verandert heel wat op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening. Vlaanderen voegde beide bevoegdheden samen tot het nieuwe departement Omgeving. De afzonderlijke bouw- en milieuvergunning werd zo ook gewijzigd naar één omgevings­vergunning. Dat moet het voor iedereen eenvoudiger maken.

Systeem met voordelen

Vlaanderen hield in het verleden toezicht op middelgrote bedrijven. Zij geeft die fakkel nu door aan de gemeenten. Dit vraagt extra mankracht en middelen die de gemeenten niet onmiddellijk ter beschikking hebben. Het te verwachten gevolg? Minder controles en dus meer vervuiling en hinderlijke constructies. Precies daarom slaan de vijftien gemeenten de handen in elkaar voor een intergemeentelijke samenwerking, zegt ook Danny Claeys, burgemeester van Nazareth en voorzitter van Veneco: “Er zijn drie grote voordelen om dit samen met andere gemeenten te doen. Een: we kunnen de kosten onderling delen. Twee: de handhavingscel treedt neutraler op. Drie: we behandelen de overtredingen efficiënter.”

Samen met anderen

Er zijn nog heel wat andere handhavers, zoals politie, parket, rechtbank en uiteraard de Vlaamse overheid. Volgens Veneco tonen al die instanties zich alvast verheugd met de nieuwe handhavingscel. “Maar straffen laten we over aan het parket en de rechtbank die daar sterk in zijn”, heet het nog bij Veneco. Zegt Jeroen Wauters, stafmedewerker handhaving Veneco: “Er zijn veel regels, ze zijn ingewikkeld en ze wijzigen voortdurend. Dus wat doet een gemeente eerst? Informeren en aanmanen, wijzen op wat niet mag en aanmanen om zich in orde te stellen. Als dat niet helpt, zijn er andere middelen. Dan komt de handhavingscel van Veneco tussen. De ultieme stokken achter de deur zijn: het opleggen van een dwangsom, het verzegelen, het herstel laten uitvoeren door de gemeente, op kosten van de overtreder. Bewoners van de gemeenten kunnen met hun klachten nog steeds bij de politie of gemeente terecht. Veneco zal vooral de moeilijke dossiers overnemen.”