Vistaprint verkast wereldwijd hoofdkwartier van Bermuda naar …..Venlo

Het statutair hoofdkantoor van visitekaartjesdrukker en meer Vistaprint is verhuisd van de Bermuda-Eilanden naar Venlo. Niet in alleen in temperatuur een groot verschil (Bermuda gisteren 15/20 Celsius, Venlo 5/9) maar ook in belastingtarief, zo blijkt uit een toelichting van Herman Derix, directeur van de vestiging van VistaPrint in Venlo. Eerder al kozen de Rollings Stones en Ikea voor Nederland als statutaire vestiging.

Nederland kent voor bepaalde bedrijven gunstige belastingtarieven. Al moet zoiets ook weer genuanceerd worden, want deels moet er ook afgerekend worden in landen waar omzet wordt behaald, en dat is voor Vistaprint nog steeds het sterkst het geval in de Verenigde Staten waar 45% van de wereldwijde omzet van $ 670 mln wordt behaald. 

Vistaprint betaalde in totaal $ 7,7 miljoen belasting. Dat is ongeveer 1% van de omzet en 10% van de nettowinst. 

In het geval van Vistaprint is er volgens Derix nog een andere reden voor de verhuizing, Nederland wordt als een heel serieus land gezien, in ieder geval geen brievenbusland zoals de Bermudalanden wel eens worden beschouwd. En met de snel oprukkende wereldwijde groei wil Vistaprint nóg meer een betrouwbaar image neerzetten.
Mede door de verhuizing van Bermuda zijn er in Venlo voor de moedermaatschappij twintig financieel specialisten werkzaam. Overigens is het moeilijk om vacatures te vervullen vertelt Derix. Uit de omgeving zijn die niet te halen, hij moet ze losweken uit andere delen van het land.

Overigens blijft het operationele hoofdkwartier van Vistaprint in Amerika. Daar werken zo'n 200 mensen. 
 

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.