Nieuws Limburg VKW Limburg ongewoon scherp voor stakers

VKW Limburg ongewoon scherp voor stakers

VKW Limburg ongewoon scherp voor stakers

“Een grote schande!” Zo noemt werkgeversorganisatie VKW Limburg deze nationale stakingsactie. “Waar haalt men het recht vandaan om de overgrote meerderheid van werkwilligen op deze wijze te gijzelen en een heel land en zijn economie lam te leggen? Werkwilligen die wél op een constructieve manier willen samenwerken aan hun toekomst en die van de volgende generatie en dit door de handen uit de mouwen te steken. Stakingsrecht OK. Maar dit is méér dan een brug te ver. Duidelijke wettelijke maatregelen dringen zich op om deze waanzin te stoppen!”

Gedelegeerd bestuurder Jos Stalmans: “Denken ze werkelijk dat bedrijven nog geneigd zullen zijn toekomstige nieuwe opdrachten in ons land te plaatsen of hier te komen investeren? Of dat dit onze ondernemers motiveert om nieuwe risicovolle initiatieven te nemen die leiden tot bijkomende jobs? Eén van de grotere Limburgse bedrijven, die de berekening in detail maakte, komt tot de conclusie dat de twee stakingsdagen de vooropgestelde loonkostvermindering, die pas vanaf 2016 zou ingaan, al volledig heeft teniet gedaan.”

Jos Stalmans“Onwettig”
“Het blokkeren van toegangswegen van industrieterreinen en individuele bedrijven behoort in géén geval tot het stakingsrecht. Waar gaat het naar toe als heethoofden zich zomaar het recht toe-eigenen om werkwilligen te intimideren en met alle mogelijke middelen de toegang beletten. Het stakingsrecht is geen absoluut recht en staat niet boven de wet. Zoals het recht op actie voeren, bestaat het recht op werken en ondernemen. We roepen op om het stakingsrecht wettelijk zo te omkaderen dat deze fundamentele rechten ook gevrijwaard worden. Het wordt ook tijd om vakbonden rechtspersoonlijkheid op te leggen. Er is geen enkele reden waarom zij buiten de wet zouden mogen opereren. Rechtspersoonlijkheid betekent immers ‘verantwoordelijkheid nemen’. Voor alle schade en vernielingen die men aanricht. En… hopelijk ook voor de aan elkaar vastgeklonken toekomst en welvaart van onze bedrijven én hun werknemers. En de noodzakelijke veranderingen die daarvoor dringend nodig zijn.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.