patat fabriek

VKW trekt aan alarmbel: “Maatregelen moeten aangepast”

Steeds meer bedrijven verwachten dat ze hun productie ten minste gedeeltelijk zullen moeten stilleggen. De grootste hinderpalen voor een normale productiviteit zijn de letterlijke toepassing van de social distancing-maatregelen, de teruglopende marktvraag, het hoge ziekteverzuim, de staking van betaling door klanten en het verminderde aanbod van grondstoffen. Dat blijkt uit een enquête van VKW Limburg.

Heel wat bedrijven willen opnieuw opstarten, maar kunnen het niet omdat niet altijd en overal 1,5 meter afstand tussen 2 medewerkers kan gegarandeerd worden. "Om bijvoorbeeld een zware deur in te hangen, mogen 2 collega's niet samenwerken", weet Ruben Lemmens van VKW Limburg. "Zelfs niet wanneer er perfect alternatieve maatregelen mogelijk zouden zijn om de veiligheid te bewaren, zoals bv. het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. De richtlijnen op dit vlak dienen dringend te worden aangepast, zoals dat bv. in Nederland en Frankrijk al het geval is. Daarbij wordt duidelijk aangegeven op welke manier het werk toch veilig kan worden georganiseerd. Zo zou het moeten."

Voeding
Intussen tikt de tijd. Slechts 1 op 5 Limburgse bedrijven is momenteel nog volledig operationeel. 67% geeft aan gedeeltelijk aan het werk te zijn (gemiddeld voor 52%), terwijl 13% de deuren al dan niet verplicht gesloten houdt. De gemiddelde activiteitsgraad bedraagt met 55% nauwelijks de helft. En hierin wordt ook tegen eind april met 61% weinig beterschap verwacht. Driekwart van de bedrijven (75%) zal dan gedeeltelijk aan het werk zijn, maar nog minder bedrijven (18%) verwachten dan nog op volle capaciteit te kunnen draaien. Vooral bouwbedrijven en bedrijven in de transport & logistiek willen hun activiteiten snel verder hernemen. Verontrustend is echter dat productiebedrijven, vooral uit de voedingssector, het de komende twee weken moeilijker krijgen om hun activiteitsniveau te handhaven.

Als voornaamste hindernissen voor een verdere herneming of een heropstart worden de sterk verminderde marktvraag, de angst bij de werknemers en het daaraan gekoppelde ziekteverzuim, de staking van betaling door klanten en het verminderde aanbod van grondstoffen naar voor geschoven.

"Spaargeld activeren"

VKW Limburg roept (andermaal) op om "met nauwkeurige inachtneming van de regels, zoveel als mogelijk terug aan het werk te gaan om onze economische keten in ieders belang draaiende te houden. Om dit toe te laten zijn bijkomende, verduidelijkende maatregelen nodig", vindt Ruben Lemmens. En hij heeft een suggestie: “Vandaag staat meer dan 280 miljard euro spaargeld op Belgische rekeningen geparkeerd. Ook in het buitenland staat er heel wat Belgisch spaargeld. Om onze economische motor terug in gang te laten schieten, kan de activering van dit spaargeld een cruciale rol spelen. Dan moeten we zulks ook aantrekkelijk maken. Dit kan door ondernemingen, investeerders en particulieren uitzonderlijke voordelen te bieden om ondernemingen in moeilijkheden te ondersteunen, zoals een fiscaal vriendelijke behandeling en een staatswaarborg. Inspiratie kan bijvoorbeeld gehaald worden uit de voormalige Wet Cooreman-Declercq. Ook kan er gedacht worden aan het uitschrijven van een gewaarborgde staatsobligatie om particuliere spaargelden aan te trekken en dit geld in de economie te pompen. We zullen dit idee alvast aankaarten bij de overheden.”