Nieuws Limburg VKW-voorzitter veroordeelt staking

VKW-voorzitter veroordeelt staking

VKW-voorzitter veroordeelt staking

Naar aanleiding van de Limburg Happening vrijdag in Alden Biesen, die met 1000 deelnemers helemaal uitverkocht is, gaf VKW Limburg-voorzitter Luc Cardinaels een interview aan Het Belang van Limburg. Geflankeerd door zijn directeur Jos Stalmans, kwam vooral de actualiteit aan bod, met de staking van maandag als belangrijkste onderwerp. “In de grotere Limburgse bedrijven is er weinig of geen draagvlak voor de nationale staking van maandag”, aldus Cardinaels. “Er is wel veel ongerustheid in de bedrijven. We hebben vooral de indruk dat de vakbonden veel moeite doen om deze nationale stakingsdag te rechtvaardigen.”

“Ik merk veel ongerustheid in onze bedrijven”, zegt Cardinaels. “Vele bedrijfsleiders weten niet waar ze aan toe zijn. En niet enkel in privébedrijven, zo stel ik vast. Ook in de zorgsector stelt men zich veel vragen. Ik ben ervan overtuigd dat deze staking geen breed draagvlak heeft in de samenleving.”

Harde cijfers daarover kan VKW Limburg niet voorschotelen. “Maar wij merken het dagelijks in onze contacten met onze leden en in de werkgroepen”, vult gedelegeerd bestuurder Jos Stalmans van VKW Limburg aan. “Het is écht niet het goede moment om bedrijven lam te leggen. De ondernemers worstelen op dit ogenblik met een wereldwijde crisis. ”

Groei
“De mensen, ook op de werkvloer, willen vooral vooruit”, zegt Cardinaels. “Ze willen een betere toekomst en verder groeien met hun bedrijf waar ze werken. Groei is wat we nodig hebben om deze crisis te kunnen aanpakken. Een algemene staking spoort daar helemaal niet mee. De mensen hebben nu de indruk dat de verkeerde wordt gestraft. Door de regeringsmaatregelen worden de werkgevers al flink geviseerd, door de staking wordt die nu nog eens gestraft.”

– Moeten de werkgevers ook niet in eigen boezem kijken? Er wordt ook misbruik vastgesteld via managementvennootschappen en de notionele intrestaftrek?

Luc Cardinaels: “Ik ben de eerste om te stellen dat frauderende ondernemers moeten gestraft worden, maar dat moet dan evenzeer gebeuren met frauderende uitkeringstrekkers.”

Jos Stalmans: “De relaties met de vakbonden zijn nooit zo slecht geweest. Het opbod tussen de bonden speelt daarbij een belangrijke rol. Ik denk het dat hoog tijd is dat de bonden hun maatschappelijke rol gaan herdenken en meer hun verantwoordelijkheid opnemen, in plaats van een destructieve aanpak te huldigen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.