Nieuws Limburg VKW vraagt Elio en Kris om "hun ballen te laten zien"

VKW vraagt Elio en Kris om "hun ballen te laten zien"

VKW vraagt Elio en Kris om "hun ballen te laten zien"

In een scherpe open brief aan Elio Di Rupo, Kris Peeters en de leden van de Groep van Tien roept werkgeversorganisatie VKW Limburg hen op om eindelijk een zeer krachtig signaal te geven dat ondernemers in ons land wel degelijk gewaardeerd worden. “Laat zien dat jullie ballen aan het lijf hebben en niet apatisch blijven toekijken hoe de industrie hier ten onder gaat,” aldus VKW-directeur Jos Stalmans.

Verwijzend naar de bijnaam ‘beul zonder ballen’ die Ford-topman Stephen Odell woensdag kreeg na zijn weigering om de beslissing zelf in Genk te komen toelichten, doet het VKW nu een oproep aan de politici om wel “hun ballen te tonen”. “Dat België te duur is geworden en we niet meer aantrekkelijk zijn voor investeringen uit binnen- en buitenland, daar is iedereen het over eens,” aldus Jos Stalmans. “We waarschuwen al vele jaren dat structurele oplossingen nodig zijn, maar niemand durft zijn verantwoordelijkheid opnemen. Daarom zijn we nu zo diep gevallen dat zelfs met Nederland en Duitsland niet meer te concurreren valt. Dus, beste politici: gaan jullie blijven apathisch toekijken naar de ondergang van onze industrie en enkel palaveren? Of geven jullie een zeer krachtig signaal en laten jullie zien dat jullie wel ondernemers waarderen?”

Stalmans doet meteen concrete suggesties: “Een drastische verlaging van de loonkost, wat onmiddellijk kan door de invoering van een 40-urenweek en het maken van een indexsprong. Dit kost jullie niets en is het meest pijnloos voor iedereen.”

Ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt greep naar het wapen van de open brief om nogmaals zijn grieven te uiten. En eerder donderdag had ook Johann Leten van Voka Limburg hetzelfde gedaan. Ook daar wordt dringend aangedrongen op structurele maatregelen voor een loonlastenverlaging, o.a. door de automatische indexkoppeling aan te vallen.

Kris Peeters lijkt alvast de boodschap begrepen te hebben: “Ik wil de sluiting van Ford Genk niet reduceren tot enkel de loonlasten. Maar wie niet ziet dat er daarmee een probleem is, is stekeblind.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.