Nieuws Limburg Vliegende robots inspecteren automatisch uw zonnepark

Vliegende robots inspecteren automatisch uw zonnepark

Vliegende robots inspecteren automatisch uw zonnepark

Airobot, fabrikant van technologie om drones slimmer te maken, heeft een nieuwe toepassing klaar om zonnepanelen te inspecteren. De drone vliegt automatisch over een installatie en kan op basis van camerabeelden en andere sensoren, een inventaris kan maken van welke panelen onderhoud of andere service nodig hebben. Een innovatiepremie van het Limburgse provinciebestuur (50.000 euro) was voor Airobot een flinke duw in de rug op weg in deze ontwikkeling.

Airbot, gevestigd op Droneport in Sint-Truiden, vroeg en kreeg de provinciale subsidie voor de uitwerking van een prototype voor de automatische detailinspectie van zonneparken. De nieuwe drone kan perfect panelen opsporen die door de grote hitte beschadigd of defect zijn geraakt. Daarmee worden rendementsverlies en brandrisico’s verminderd. De vliegende robot kan met de warmtebeeldcamera ook per individueel paneel, scheurtjes in de kristallijne verbindingen, binnengedrongen vocht of een slecht contact vaststellen. De camera is slim genoeg om te weten of de panelen vuil zijn. Met de software die eraan gekoppeld is, worden alle data automatisch verwerkt tot een gebruiksklaar rapport.

Airobot en partner Mind4Energy zullen nu samen de technologie uitwerken tot een commercieel product. Indien de verdere commercialisatie volgens plan verloopt, zal Airobot tegen 2022 13 mensen extra tewerkstellen.

Heb je zelf een innovatief idee dat in aanmerking komt voor een provinciale subsidie? Bekijk de voorwaarden en alle andere informatie op deze website. Je kunt ook terecht via telefoon: 011 23 74 37 of per e-mail: economie@limburg.be.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Hasselt
Hasselt

Nieuw: auto laden aan rijhuis

Dankzij een Limburgse innovatie kunnen ook bewoners van een rijwoning straks hun elektrische auto opladen. “En dat zonder hinderlijke kabel… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.