Publi10_VokaLimburg_HernieuwbareEnergie_Afbeelding1

Voka – KvK Limburg stimuleert hernieuwbare energie bij Limburgse bedrijven

Het zal jou als ondernemer zeker niet ontgaan zijn: de energieprijzen swingen de pan uit. Daarom is het meer dan ooit tijd om in te zetten op de energietransitie. Onze provincie telt heel wat bedrijven die daar een belangrijke ondersteunende rol in kunnen bieden, en ook Voka – Kamer van Koophandel Limburg zet alles op alles om bedrijven daarin bij te staan.

In een notendop:

  • Zekerheid in volatiele wereld
  • Perceptie van groene energie zit verkeerd
  • Groene energie is ecologischer en economischer
  • Je energieverbruik in kaart brengen is een eerste slimme stap
  • Oplossing zit in krachtenbundeling en uitwisselen van ideeën

Investeren in hernieuwbare energie

Futech is een van de bedrijven die actief is in de hernieuwbare energie. Het bedrijf is expert in het onderhoud en de monitoring van industriële zonnepanelen installaties, batterijopslag en warmtepompen. “Wij proberen oplossingen te bieden om het energievraagstuk meer ecologisch en ook economischer te maken. Bedrijven zijn op zoek naar minder volatiliteit en meer zekerheid op lange termijn. Wij trachten voorspelbaarheid te creëren over de energiekost door een uitvoerige analyse”, zegt Ismaël Ben-Al-Lal, zaakvoerder van Futech.

“Als je zelf elektriciteit produceert met zonnepanelen, is het groener en goedkoper”, vult Ben-Al-Lal aan. In energietransitie moet geïnvesteerd worden. “Bedrijven willen hun energieprijs vastklikken. Afgestemd op de behoeften van het bedrijf stellen wij een plan samen rekening houdend met de oppervlakte van het dak, het aantal kilometers van bedrijfswagens en de momenten van de dag waarop het bedrijf de grootste energiehoeveelheid nodig heeft.”

Uitwisseling van ideeën

Ook Voka – KvK Limburg wil duurzaamheid in Limburgse bedrijven stimuleren vanuit drie pijlers: versterken, verbinden en verdedigen. “We willen bedrijven inspiratie bieden door trajecten rond duurzame transitie naar voren te schuiven”, zegt Cathérine Dreesen, directeur innovatie en internationalisering van Voka – KvK Limburg. “De actualiteit heeft ons ingehaald waardoor we snel ideeën moeten uitwisselen om de drempel om te investeren te verlagen.”

Open communicatie rond duurzaamheid kunnen we volgens Voka – KvK Limburg realiseren door twee pistes te volgen. “In de eerste piste gaan we na hoe bedrijven slimmer met hun productie en gebouw kunnen omgaan. We bieden alternatieven op vlak van energieverbruik door ze te begeleiden binnen het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, waar we ook beroep doen op energie-experts. Zo willen we in de toekomst ervaringsuitwisseling stimuleren in een Smart Energy netwerk. Met Energyville hebben we alvast een belangrijk kenniscentrum in onze provincie. De tweede piste is awareness creëren door personeel intern op te leiden”, legt Dreesen uit. In het najaar neemt Voka – Kamer van Koophandel Limburg deel aan een inspiratiemissie in Denemarken om het belang van het internationale aspect wat betreft uitwisseling van energie op de kaart te zetten. Daarnaast moet de overheid ook ondernemingen die willen investeren in duurzame energie met een open blik ondersteunen.

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden ondernemingen.