Nieuws Limburg Voka Limburg ziet economie verslappen

Voka Limburg ziet economie verslappen

Voka Limburg ziet economie verslappen

Volgens de conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Limburg zal in de zomer de forse vooruitgang van de economie afgeremd worden en zal er een dipje of een langgerekte terugval op volgen. De mate waarin de buitenlandse vraag zal dalen, is bepalend voor de duur van de conjunctuurdip.

Kort na de zomer van vorig jaar is de economische barometer van de Limburgse bedrijven beginnen stijgen. In een doorgaans erg nauwkeurige voorspelling van Voka-Kamer van Koophandel Limburg, blijkt echter dat na het tweede kwartaal van dit jaar (juli) de tendens zal stagneren en er mogelijk zelfs voor iets langere termijn een terugval staat aan te komen. Alles heeft te maken met de vermindering van de buitenlandse vraag die Voka verwacht. “Afhankelijk daarvan zal de schade misschien nog binnen de perken blijven,” zegt afgevaardigd bestuurder Johann Leten. “De binnenlandse vraagcomponenten in onze barometer, zoals bouw, toerisme en automobiel, stagneren en lijken niet bij machte om een terugval te voorkomen.”

Vooralsnog is er echter geen reden tot paniek. De verre export van de Limburgse ondernemingen ligt nu nog altijd 40 procent hoger dan in 2010, terwijl het aantal bestellingen met 25 procent steeg. “Dit houdt de Limburgse economie voorlopig in volle bloei,” aldus nog Leten.

Uit de conjunctuurbarometer blijkt ook dat het aantal starters in Limburg licht is afgenomen ten opzichte van een jaar geleden, dat er 17 procent meer bedrijfsvoertuigen zijn verkocht en de werkloosheid met zo’n 10 procent is gedaald.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.