Nieuws Limburg Voka weet het: u trappelt ter plaatse

Voka weet het: u trappelt ter plaatse

Voka weet het: u trappelt ter plaatse

Neen, voorlopig komt er geen doorbraak in de Limburgse conjunctuur. Vóór de zomer leek het er nog op dat onze economie een spurt naar boven zou trekken. Maar zoals de zaken nu zitten, kunnen we tot het eind van dit jaar een stagnatie verwachten.

Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van Voka Limburg. “De druilerige zomer heeft blijkbaar ook een invloed gehad op de Limburgse economie,” zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “We zijn de afgelopen maanden niet gegroeid, en zal dat wellicht dit jaar ook niet meer gebeuren. De nakende sluiting van Ford Genk en het handelsdispuut met Rusland stemt de ondernemers niet positief.”

Maar zeker niet alles is kommer en kwel:

+ De export houdt de economie alsnog nog recht. Zowel in waarde als in volume liggen de cijfers hoger dan een jaar geleden. De impact van de Russissche boycot zit echter nog niet in de cijfers.

+ Met de wintermaanden voor de deur zijn de trends in de toeristische sector gewoontegetrouw neerwaarts gericht. Maar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar verbeteren de bezettingsgraden. Een aanwijzing dat het consumentenvertrouwen op peil blijft.

+ Erg bemoedigend is het stijgend aantal starters. In augustus waren er 252 starters in Limburg, 50 meer dan in augustus 2013. Ook sinds begin dit jaar ligt het aantal starters hoger dan de jaren voordien. Zij zorgen voor de noodzakelijke bloedvernieuwing.

+ De werkloosheid daalt voor het eerst sinds lang, voornamelijk bij de vrouwen. Maar die positieve trend zal tegen het eind van het jaar abrupt afgebroken worden.

+ De verkoop van nieuwe auto’s blijft voor de derde maand op rij onder het niveau van vorig jaar. De bedrijfsvoertuigen doen het wel beter.

Dat de Limburgse economie dan toch stagneert, is vooral toe te wijzen aan de bouw. Dat wordt ook bevestigd door conjunctuurcijfers die de Confederatie Bouw Limburg vrijgaf. Die spreekt van een “ernstige daling” van de bouwconjunctuur in de provincie. Het aantal afgeleverde bouwvergunningen daalde met een derde. De appartementen doen het dan weer beter. In de niet-woningbouw zijn er tegenstrijdige tendenzen.
conjunctuur voka
Wisselvallig

“De conjunctuur blijft zoals het weer: erg wisselvallig,” besluit Johann Leten. “Flinke opklaringen zitten er voorlopig niet in. De Limburgse export is voor 9% afhankelijk van Rusland. De sluiting van Ford gaan we allemaal voelen en een eventuele onafhankelijkheid van Schotland gaan niet enkel de economie van het Verenigd Koninkrijk, maar ook die van Europa geen goed doen.” Leten roept lokale besturen ook op om infrastructuurwerken niet uit te stellen of af te voeren.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.