Nieuws Limburg Voka wil kwart Limburgse gemeenten tot fusie verplichten

Voka wil kwart Limburgse gemeenten tot fusie verplichten

Voka wil kwart Limburgse gemeenten tot fusie verplichten

Voka Limburg heeft het startschot gegeven van de campagne om lokale politici bewust te maken van ondernemersthema’s. Per gemeente zal er een memorandum worden opgesteld met specifieke aandachtspunten. Het doel is dat deze punten vervolgens worden opgenomen in het programma van de partijen die in oktober naar de hand van de lokale kiezer dingen. De afbouw van gemeentelijke belastingen en verplichte fusies voor kleine gemeenten, staan op de Voka-agenda.

“Wij ambiëren één provinciaal memorandum en één voor iedere gemeente in Limburg. Veel werk, maar een duidelijk signaal dat we de lokale verkiezingen van oktober 2018 serieus nemen”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “De lokale verkiezingen zijn ook voor ondernemers van cruciaal belang. Gemeenten en steden vormen immers vaak het eerste toegangsloket tot de overheidsdienstverlening. Lokale besturen hebben ook grote impact op de bedrijfsvoering: ze beoordelen de vergunningsaanvragen, hebben impact op de mobiliteit en leggen fiscale en andere lasten op.”

Er zullen specifiek voor iedere gemeente aanbevelingen geformuleerd worden. “Die gaan we in de komende maanden bij de lokale besturen en partijen toelichten”, aldus nog Johann Leten.

Overkoepelend voor alle gemeenten in Vlaanderen, heeft Voka twee aandachtspunten. “Ten eerste moeten de gemeenten zich systematisch de vraag stellen of ze alle taken zelf blijven uitvoeren, dan wel of ze deze uitbesteden aan de privésector. “Ondernemende lokale besturen moeten zorgen voor een bedrijfscultuur die openstaat voor initiatief en expertise.”

Een tweede uitdaging voor de gemeenten is nagaan of een fusie een meerwaarde oplevert. “Gemeenten met een inwonersaantal van minder dan 10.000 moeten duidelijk ‘de rol lossen’ aangezien ze meer en meer moeten uitvoeren wat op Vlaams, federaal en Europees niveau wordt beslist”, weet Leten. “Fusies worden dus noodzakelijk. De geboorte van Pelt en Oudsbergen is in dat opzicht een sterk staaltje van toekomstgericht bestuur én een stap in de goede richting. Maar we moeten verder gaan en daarom wil Voka dat gemeenten verplicht opschalen tot minimaal 10.000 inwoners. Voor Limburg betekent dit concreet dat een kwart van de gemeenten zullen moeten fuseren. Hierbij hanteren we het Deense model, waarbij gemeenten zes maanden de tijd krijgen om op vrijwillige basis deze schaal te bereiken.”

Geen belastingen meer
Tot slot roept Voka op dat de gemeenten een fiscaal pact sluiten met de bedrijven. Daarbij vraagt de ondernemersorganisatie dat alle gemeenten minimaal 20% van hun exploitatie-uitgaven voorzien voor investeringen. Aan inkomstenzijde roept Voka op tot een afbouw van de gemeentelijke belastingen. “Alleen als er een rechtstreekse dienstverlening naar bedrijven of investeringen tegenover staan, zoals de inrichting van een bedrijventerrein of een winkelcentrum, betalen de bedrijven graag mee”, besluit Leten.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Halen, Houthalen-Helchteren
Halen

Meester Nicolas maakt steden slimmer

Socalim, het bedrijf van Nicolas Nulens dat actief is in infrastructuur voor telecom, nutsvoorzieningen en technisch onderhoud, stapt in een… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.