Nieuws Limburg Voka wil rugzak voor iedere werknemer

Voka wil rugzak voor iedere werknemer

Voka wil rugzak voor iedere werknemer

Om meer dynamiek op de arbeidsmarkt te kunnen brengen, lanceert Voka het voorstel om iedere werknemer een soort virtuele rugzak te geven met 3 compartimenten: het loopbaankrediet, de leerrekening en de werkrekening. Gianni Duvillier van Voka legt uit: “In de eerste plaats vervangen we het tijdskrediet door een individueel loopbaankrediet. Dit bestaat uit een basiskrediet dat kan worden opgenomen om de loopbaan te onderbreken en groeit per vijf gewerkte jaren. De werknemer kan dit aanvullen door overuren en niet-opgenomen vakantiedagen te sparen.”

Een tweede aspect is de leerrekening, waarmee werknemers een krediet hebben om competenties verder te ontwikkelen. “Dit is uiteraard ook in het voordeel van de werkgevers, want zo komen er meer mensen met de juiste competenties op de arbeidsmarkt,” aldus Duvillier.

Tot slot komt er ook een werkrekening. “Werkgevers storten in ruil voor kortere opzegtermijnen en/of een deel van de index, op de werkrekening een ‘ontslagkapitaal’. Bij vrijwillig vertrek wordt het bedrag gewoon meegenomen naar de volgende werkgever. Bij gedwongen ontslag kan met dit kapitaal de werkloosheidsuitkering tijdelijk worden aangevuld. Om te voorkomen dat zijn of haar ‘rugzak’ volledig leeg raakt (aanvulling beperkt in duur), heeft de werknemer er alle belang bij om snel terug aan de slag te gaan. Wat op het eind van de loopbaan op de werkrekening rest, komt trouwens ook als aanvulling bij het pensioen.”

Voka wil dit model verder verfijnen en gaat medestanders zoeken om tot de realisatie ervan te kunnen overgaan.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.