Volledige wijnhandel in machine gegoten

De Truiense wijnhandel Verivino van ondernemer Laure Kempeneers heeft een bijzondere automaat laten maken bij Tops Vending. Wie last minute een lekker flesje wijn nodig heeft, kan in de machine een brede selectie van gekoelde kwaliteitswijnen vinden, maar ook een verrassingspakket kopen of een online bestelling afhalen.

Na haar studies biotechnologie aan de PXL-Tech Hogeschool in Diepenbeek, kreeg Laure Kempeneers de wijnmicrobe te pakken tijdens haar stage bij Peter Colemont van Clos d’Opleeuw. Daarna trok ze drie jaar naar het Franse Bordeaux om zich te bekwamen in wijnmarketing. Na een tussenstop in Shanghai, en stages bij verschillende andere grote Limburgse wijnhuizen, mag ze zich ook sommelier noemen. Ze begon haar eigen wijnhandel in Sint-Truiden in 2017. Het is daar dat ze nu een moderne wijnautomaat heeft neergezet.

"Het zonnetje schijnt en je beslist om wat vrienden op te trommelen voor een barbecue-feestje. Maar de wijn is op... Dan kan je even langs onze automaat van Verivino om een keuze te maken uit het samengestelde assortiment”, zegt bezieler Laure Kempeneers (36). "Wit, rood, rosé of bubbels: je vindt ze in de prijsrange van 6 tot 45 euro. Je kunt eenvoudig door het assortiment bladeren, de perfecte fles selecteren en met behulp van de QR-code alle informatie opvragen." Betalen kan alleen met een bankkaart. "En je moet ook eerst je identiteitskaart laten inlezen. Dat heeft te maken met de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcoholische dranken”, aldus Laure Kempeneers.

De spectaculaire automaat werd op maat gemaakt door Tops Vending uit Houthalen-Helchteren. Zaakvoerder Peter Tops (55) kan bogen op 26 jaar ervaring in de automatenwereld. "Dit project was een hele uitdaging", stelt Tops. "De automaat moest niet alleen volledig gekoeld zijn, maar tegelijk ook energiezuinig, zeer goed geïsoleerd en uiteraard zeer goed beveiligd. Om reservaties en afhalingen van bestellingen via de webshop mogelijk te maken, moest ook die verbinding gelegd worden. Bovendien moest de automaat ook rekening kunnen houden met het voorraadbeheer. En alles moest kunnen bediend worden via één scherm aan de automaat. Een hele klus voor ons eigen team ontwikkelaars.”

Tops Vending wil het concept verder uitbreiden. "We bekijken momenteel de opties naar supermarkten, zodat online klanten in een gekoelde locker hun bestelling kunnen afhalen wanneer ze dat willen. Er openen zich nog veel meer perspectieven. Deze opdracht voor Verivino effent het pad naar meer innovatie."