Nieuws Limburg Voor je zaak lenen bij familie en vrienden: ben je mal?

Voor je zaak lenen bij familie en vrienden: ben je mal?

Voor je zaak lenen bij familie en vrienden: ben je mal?

De win-winlening is een formule waarbij ondernemers tot 300.000 euro kapitaal kunnen lenen bij familie en vrienden. Limburgse kmo’s hinken op dat vlak sterk achterop. “Dat heeft vooral te maken met de onwetendheid over het bestaan van deze financieringsformule”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg.

Vlaams minister Crevits heeft zopas (op vraag van Unizo) beslist om de maximale bedragen voor de win-winleningen op te trekken. Per familielid of vriend mag een ondernemer nu 75.000 euro lenen. In totaal gaat het om 300.000 euro per kmo. Deze achtergestelde leningen hebben een looptijd van 8 jaar en worden opgevolgd door investeringsmaatschappij PMV. In 2019 werd er op deze manier voor 62,5 miljoen aan kapitaal in onze Vlaamse kmo’s geïnvesteerd.

Raar genoeg blijkt nu dat slechts 4,7 miljoen van dat bedrag door Limburgse kmo’s werd opgehaald. “Onze provincie hinkt dus sterk achterop”, aldus Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “En dat is jammer, want er zijn heel wat voordelen aan verbonden. “Het is financieel interessant (relatief lage interestvoet en fiscale optimalisatie voor kapitaalverstrekkers), het geeft vertrouwen aan de bank om andere kredieten af te sluiten, en het biedt de ondernemer ook een klankbord van een vertrouwenspersoon. Bovendien wordt alles vastgelegd in een onderhandse of notariële akte, wat toch zekerheid biedt.”

Volgens Lodewyckx is de beperkte toepassing in Limburg een gevolg van de onbekendheid van de formule. “Uit ons onderzoek blijkt dat 6 op 10 ondernemers nog nooit van de win-winlening gehoord heeft. Tegelijkertijd geeft 1 op 4 van diezelfde groep ondernemers aan dat ze wel al ooit een beroep deden op geld van familie of vrienden voor hun bedrijf. Daardoor missen ze dus interessante voordelen.”

Unizo Limburg hoopt dat het optrekken van de limieten en de bekendmaking daarvan bijkomende Limburgse kmo’s zal inspireren om een win-winlening af te sluiten. “Zeker in coronatijden kan dit een heel interessante formule zijn”, besluit Lodewyckx.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.