Nieuws Limburg Vrijwillig ontslag mét uitkering: “Volledig van de pot gerukt!”

Vrijwillig ontslag mét uitkering: “Volledig van de pot gerukt!”

Vrijwillig ontslag mét uitkering: “Volledig van de pot gerukt!”

Unizo Limburg reageert fors op het voorstel van PS-minister Pierre-Yves Dermagne om werknemers zelf ontslag te laten nemen terwijl ze een werkloosheidsuitkering kunnen opstrijken. “Compleet van de pot gerukt en contraproductief. Een voorstel uit de vorige eeuw. Alleen mogelijk in een bananenrepubliek”, aldus een boze Bart Lodewyckx.

De socialistische minister van Werk wil werknemers de kans bieden om zelf ontslag te nemen en vervolgens terug te vallen op een uitkering. De werkgevers kunnen er niet mee lachen. “Dit voorstel staat haaks op de realiteit van de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Bart Lodewyckx in een reactie. “Het te voeren beleid moet er net op gericht zijn om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden en te krijgen. Je gaat werknemers toch niet verleiden met een uitkering om op eigen initiatief van een actieve job naar de werkloosheid over te stappen?”

“Mensen zijn uiteraard vrij om van job te veranderen wanneer ze zich niet gelukkig voelen bij hun werkgever. Maar in een normale wereld zoek je dan eerst een andere job om vervolgens je ontslag te geven. Voor wie zich als werknemer wil heroriënteren bestaan er trouwens al verschillende instrumenten om daarbij te helpen, zoals het opleidingsverlof en de loopbaanbegeleiding. In een krappe arbeidsmarkt als vandaag is het desactiveringsbeleid van de minister volstrekt onverantwoord. Het lijkt er op dat Dermagne een 80% werkloosheidsgraad wil behalen in plaats van een 80% werkzaamheidsgraad…”

Bart Lodewyckx merkt ook nog op dat het voor de PS stilaan een gewoonte lijkt te worden om solo slim te spelen, en zomaar plannen en voorstellen te lanceren, zonder voorafgaand overleg met de andere regeringspartijen of sociale partners. “Dit doet heel erg denken aan het onlangs eveneens ‘out of the blue’ gelanceerde pensioenplan van PS-politica Karine Lalieux. Onverantwoord en onbegrijpelijk. Een bevoegd minister onwaardig. Zoiets verwacht je alleen in een bananenrepubliek”, besluit Lodewyckx.

Reageer op dit bericht

Reacties

Pierre V. 2021-09-28 09:56:58

Begin alvast met de stempelcontrole terug in te voeren, liefst nog 2x daags. Sommigen voelen zich een elite , uitkering krijgen en zwart werk. En dan maar pochen dat de Zelfstandigen "dure zakkenvullers" zijn. Hetzelfde geldt voor de jarenlang "ziekvierders". Doch als er eentje foutief gecontroleerd wordt, komt dit groot en in't breed in de media . Als ik het misbruik van het brugpensioen zie, denk ik het mijne ervan.

Richard K. 2021-09-23 09:57:38

Werken zou terug aantrekkelijker moeten worden op financieel gebied maar ook op gebied van meer individueel welzijn op het werk. Indien de gewone gemiddelde werknemer netto meer zou overhouden van het brutoloon ipv nu 53% belast te worden zoals oa voor een alléénstaande het geval gaat men zijn job ook liever blijven doen omdat het dan een pak financieel voordeliger is voor de persoon in kwestie die werkt. Daar het nettoloon en een uitkering (werkloosheid of ziekte) voor vele beroepen in de onderste looncategorie dicht bij mekaar liggen bestaat de intentie om het werk vlugger op te geven omdat het niet nadeliger is om dan niet te werken. Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten bestaande werknemers feller presteren wat meer stress geeft op de werkvloer en wat dan weer een bijkomende factor is om eruit te willen stappen en op een uitkering te gaan teren. De werkgever moet dagelijks kunnen rekenen op een betrouwbare werknemer omdat dit zijn belangrijkste kapitaal is wat zijn bedrijf doet renderen. Indien de werknemer éénzijdig en vrijwillig zonder nadeel kan vertrekken valt die factor van betrouwbaarheid weg en wordt ondernemen gokken en is het nadeel bij deze volledig voor de werkgever weggelegd wat zeker een slecht idee is. Men moet zich dus de vraag stellen waarom de werknemer vrijwillig wil vertrekken. Dit is meestal niet uit blijdschap en heeft altijd een achterliggende reden.

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.