Nieuws Limburg Vrouwen en mannen hanteren zelfde leiderschapsstijl

Vrouwen en mannen hanteren zelfde leiderschapsstijl

Vrouwen en mannen hanteren zelfde leiderschapsstijl

Er is geen verschil in de leiderschapsstijl die mannen en vrouwen in een zakelijke context hanteren. Oudere mannen gebruiken wel meer een laissez-faire leiderschap dan jongeren, terwijl oudere vrouwen een meer authentieke stijl verkiezen tenopzichte van jonge collega’s. Dat blijkt uit een studie die VKW Limburg liet uitvoeren door de Maastricht University.

Het wetenschappelijk onderzoek werd uitgevoerd naar de leiderschapskwaliteiten van Limburgse privéondernemers, bedrijfsleiders en kaderleden. Er werden 4 stijlen onderzocht, met name het transformationeel, transactioneel, authentiek en het laissez-faire-leiderschap. Volgens de resultaten zijn daarbij geen verschillen tussen mannen en vrouwen waar te nemen. Ook tussen eigenaars en managers zijn er geen verschillen. Wel is duidelijk dat managers en bedrijfsleiders anno 2012 veel minder gebruik maken van laissez-faire-leiderschap. Tussen de diverse leeftijdscategorieën zijn er minder overeenkomsten. Zo maken oudere vrouwen meer gebruik van autenthiek leiderschap (handelen vanuit eigen normen en waarden) dan jongere vrouwen. Oudere mannen gebruiken dan weer meer een laissez-faire leiderschap dan jongere mannen. Zij interveniëren zo weinig mogelijk.

Elke Buelens van VKW Limburg: “Ook de verschillen tussen mannen en vrouwen met betrekking tot het conflict tussen werk en privéleven zijn erg beperkt. Dit hangt nauw samen met de jobtevredenheid, en die is ook voor beide seksen gelijk.”

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de invulling van basisbehoeften als autonomie, competenties en verbondenheid zorgt voor een betere zelfontplooiing en jobtevredenheid. Mannen vullen deze behoeften iets beter in dan vrouwen. Vooral bij managers (en dus niet bij eigenaars) is dit verschil uitgesproken.

Vertegenwoordigers van VKW Limburg en Maastricht University bij de voorstelling van de studie.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.