Waar gaat ons bedrijfsvastgoed naartoe?

Futurn, de vastgoedgroep waarin Mathieu Gijbels (Opglabbeek) participeert, heeft de voorbije maanden een studie uitgevoerd over de toekomst van het bedrijfsvastgoed.

“Tot voor kort was het vinden van een geschikt bedrijfspand vrij eenvoudig: je zocht een geschikte locatie, kocht een voldoende groot stuk grond, bouwde 'chic et pas cher' volgens de behoefte van het moment, en klaar was kees,” zegt Managing Partner Frederik Baert van Futurn. “Dit kan nu niet meer. De druk vanuit de maatschappij, de altijd maar duurder wordende grond, de oplopende kostprijs van nieuwbouw en de lange administratieve lijdensweg, doen veel bedrijven zoeken naar alternatieven.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn deze wijzigende context heeft Futurn samen met een aantal opiniemakers nagedacht over hoe de sector van het bedrijfsvastgoed in de toekomst zal evolueren. Er werden interviews afgenomen met opiniemakers uit verschillende sectoren, waaronder Jo Libeer van Voka en de Tongerse burgemeester Patrick Dewael.

Conclusies? Een eerste evolutie is de Space Shift. Het is een absolute wens om de bestaande open ruimte verder te sparen en in te zetten op hergebruik van bestaand vastgoed. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt het wenselijk geacht nieuwe industriezones aan te leggen. Een tweede trend is de Function Shift: Het mengen van bepaalde functies moet gestimuleerd worden, om op die manier intenser gebruik van de bestaande ruimte mogelijk te maken. Het bestaand regelgevend kader zou hierin versoepeld moeten worden. Niet alle functies vallen echter te verweven, zodat dit zeer doordacht moet gebeuren, stelt het rapport. Een derde factor is de Role Shift: De overheid heeft een belangrijke rol te vervullen als facilitator van herontwikkelingen via het activeren van geblokkeerde sites en het vereenvoudigen van de regelgeving (inclusief sneller vergunningenbeleid). Tot slot wordt een evolutie voorspeld van een Sustainability Shift: Duurzaamheid gaat verder dan het opleggen van louter energetische normen. Ook een beter bodemgebruik of intenser gebruik van bestaand vastgoed worden als exponenten van een duurzame economie gezien.

Via de website is alles terug te vinden over de roadshow die hierover georganiseerd wordt.