Wachten op nieuw voorstel ontslagpremie Ford

De directie van Ford Genk zal deze week dan toch geen nieuw voorstel formuleren om werknemers vervroegd te laten vertrekken. Gezien de gevoeligheid van het dossier, wordt de beslissing uitgesteld naar maandag. Daarmee wordt ook de periode van economische werkloosheid verlengd. Pas op dinsdag 5 maart worden de werknemers van Ford en de toeleveringsbedrijven op het appel verwacht.

toekomstcontract ford en vlaamse regeringNormaal zouden de vakbonden en directie van Ford Genk donderdag samenzitten om een nieuw voorstel van de ontslagpremie voor de werknemers te bespreken. Een eerder aanbod van Ford (900 euro per dienstjaar) werd vorige week immers als 'totaal onaanvaardbaar' door de vakbonden naar de prullenmand verwezen. De hevige afwijzende reacties hebben de onderhandelaars doen beseffen dat deze kwestie erg gevoelig ligt en bij een nieuwe onvoldoende, mogelijk voor langere tijd de productie in het gedrang komt. De vergadering hierover werd dan ook uitgesteld tot maandagavond. Daarmee wordt ook de periode van economische werkloosheid verlengd. De hele volgende week, alsook maandag 4 maart, zal er niet gewerkt worden bij Ford en de toeleveranciers, zodat het nieuwe voorstel door de bonden kan besproken worden met de achterban.

De nieuwe gesprekken worden overigens nog steeds bemoeilijkt door het incident van vorige week, waarbij de lokale directie van Ford Genk een tijdje werd verplicht om aan de onderhandelingstafel te blijven zitten tot er een akkoord was over de uitbetaling van een werkdag met tal van prikacties. De internationale Ford-directie tilt naar verluidt nog steeds zwaar aan het voorval, waardoor het vertrouwen onder het vriespunt is gezakt.