Nieuws Limburg Wat staat er in de nieuwsjaarbrief van Voka Limburg?

Wat staat er in de nieuwsjaarbrief van Voka Limburg?

Wat staat er in de nieuwsjaarbrief van Voka Limburg?

Voka Limburg heeft niet de gewoonte om de gasten op hun nieuwjaarsfeestje te vervelen met lange syndicale boodschappen. Toch nemen voorzitter Paul Kumpen en directeur Johann Leten graag de gelegenheid te baat om ook enkele ‘serieuze’ aandachtspunten naar voor te brengen. Het zijn enkele thema’s waar de werkgeversorganisatie in 2015 op zal hameren:

Johann Leten en Paul Kumpen van Voka Limburg“We moeten de sluiting van Ford Genk aangrijpen om de vierde industriële revolutie in Limburg in gang te zetten,” aldus Kumpen en Leten. “Onze fabrieken moeten veel slimmer en efficiënter produceren. Een recente Voka-studie toont immers aan dat het aandeel van de industrie sinds 2001 kromp met maar liefst 25 procent. Het alternatief is slimme, digitale technologie introduceren. Dit is niet hetzelfde als automatiseren en productiviteit verhogen. Dit gaat over toegevoegde waarde creëren.”

Wat daarbij dringend moet veranderen, zijn volgens Voka Limburg, deze 3 prioriteiten:

– Beter onderwijs: op tien jaar tijd is het aantal technisch geschoolde jongeren in Limburg met bijna 50 procent gedaald. “Rampzalig. We moeten onderwijs dichter bij de ondernemingen brengen en creativiteit bij leerlingen aanwakkeren. Dat zal leiden tot meer ondernemingszin, ambitie en innovatie.”
– Betere overheid: 56 procent overheidsbeslag, een loonkloof van 15 procent en een activiteitsgraad van 62 procent. “Het zijn drie percentages die de pijnlijke waarheid blootleggen. We zitten met een te duur staatsapparaat dat door te weinig mensen wordt gefinancierd. Dat is noch sociaal, noch betaalbaar.”
– Sociale rust: “Het sociaal overleg van nu stamt uit 1944. Wat we nodig hebben is een volwassen, discreet, verantwoordelijk, langetermijn bottom-up en creatief overleg.”

Beide heren menen dat 2015 voor Limburg het ‘jaar van de waarheid’ wordt. “De uitdagingen zijn enorm, maar de opportuniteiten zijn dat ook. Als iedereen op zijn manier een beetje revolutie sticht, kunnen we misschien een mooi verhaal schrijven.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.