Geld-Conjunctuur-300×204-1

Wat verwachten de Limburgse bedrijven nog van 2020?

Uit een bevraging van Unizo en VKW Limburg blijkt dat:

- 3 op 10 Limburgse bedrijven eindigen dit jaar met verlies
- omzet en export krimpen gemiddeld met een vijfde
- 40% van de investeringen wordt uitgesteld of geschrapt
- personeelsaantal krimpt tegen eind 2020 bij 22% van de bedrijven, maar 15% ziet nog jobgroei
- 3 van de 5 bedrijven bleven operationeel, maar nauwelijks de helft is vandaag weer op volle getalsterkte aan de slag
- crisis is uitgelezen kans om bedrijfsstrategie te herdenken

De Limburgse bedrijven verwachten over heel 2020 gemiddeld meer dan een vijfde van hun omzet te verliezen. Nauwelijks een kwart van hen verwacht zijn omzet van 2019 te kunnen evenaren. Qua export ligt dit iets hoger en hoopt 1 op 3 van de exporteurs, ondanks de coronacrisis, evenveel of zelfs meer te kunnen exporteren dan vorig jaar. Maar gemiddeld zal een Limburgse exporteur in 2020 zelfs een kwart van zijn exportcijfer zien verdampen. Bij amper een kwart van de Limburgse ondernemingen zal de winst op peil blijven. Bij iets minder dan de helft van de bedrijven zal er winst overblijven, maar zal die fors teruglopen. Nagenoeg 3 op de 10 Limburgse bedrijven zal dit jaar in het rood gaan en verlies maken.

Dat blijkt uit de antwoorden van bijna 450 Limburgse bedrijven in een onderzoek van VKW Limburg en Unizo Limburg naar wat de Limburgse bedrijven nog verwachten van het jaar 2020. Uit de cijfers blijkt ook dat 60% van de door de Limburgse bedrijven voor dit jaar geplande investeringen gewoon doorgaat of slechts in beperkte mate wordt uitgesteld. Maar 30% van de investeringen wordt on hold gezet tot volgend jaar of later en 1 op de 10 wordt geschrapt en is definitief verloren.

Personeelsbestand
Enerzijds verwacht bijna een kwart van de Limburgse bedrijven (22%) dat het personeelsbestand tussen nu en eind 2020 zal dalen. Anderzijds denkt 15% dan weer te groeien in aantal werknemers. Per saldo komen we uit op een verwacht negatief jobgroeisaldo van -6%. Ter vergelijking: eind vorig jaar werd voor het jaar 2020 nog een jobgroeisaldo van +19% vooropgesteld. De bouw is de enige sector met een blijvend positieve verwachting van tewerkstellingsgroei. Alle andere sectoren verwachten dit jaar jobverlies. Bij de productiebedrijven loopt het verschil tussen bedrijven die personeel willen aanwerven en afbouwen op tot een negatief jobgroeisaldo van -15%.

Bouw
Opvallend is overigens dat de bouwsector zowel qua handhaven van omzet (87%) als het doorzetten van investeringen, ruim bovenaan staat, maar het meest last heeft van een sterke winstdaling. De bouw is ook de sector waarin vandaag het meeste personeel terug aan het werk is: 94% van de Limburgse bouwvakkers is aan de slag. Voor een gemiddeld Limburgs bedrijf is dat slechts 84%. Slechts de helft van de Limburgse bedrijven is vandaag met hun personeel op volle getalsterkte terug aan de slag. Voor nog eens een kwart ligt dat wel boven de 80%. Maar bij 1 op 7 bedrijven is minder dan 60% van de werknemers weer aan het werk.

Kansen
3 op 5 Limburgse bedrijven bleven tijdens de coronacrisis operationeel, al was dat voor 1 op 3 bedrijven maar gedeeltelijk het geval. Ruim een derde (37%) stopte alle activiteiten, maar opende intussen weer de deuren, gespreid over de verschillende exitfases. Toch was een kleine 4% van de bedrijven eind juni nog altijd gesloten.

Ondanks alle onheil biedt de coronacrisis ook kansen, aldus onze Limburgse ondernemers. Niet minder dan 81% ziet in de crisis het signaal om bedrijf en bedrijfsstrategie te herdenken voor de toekomst. 69% ziet door de coronacrisis ook kansen om ruimer in te zetten op duurzaamheid en duurzaam/ecologisch ondernemen.