Nieuws Limburg We hebben het ver geschopt in 2018

We hebben het ver geschopt in 2018

We hebben het ver geschopt in 2018

De verre export van Limburgse bedrijven was in 2018 nog nooit zo groot. Het aantal Certificaten van Oorsprong, die nodig zijn voor de uitvoer buiten de EU, nam toe met meer dan 7%. Een absoluut record. De waarde van de goederen steeg zelfs met 14,6% tot bijna een miljard euro. Bij de landen die meer producten uit Limburg mochten verwelkomen, zijn Turkije en Rusland de koplopers.

Voka Limburg reikte vorig jaar 24.456 Certificaten van Oorsprong uit die samen een goederenwaarde hebben van 990,8 miljoen euro. Dit betekent een stijging met 7,19%. Na de kleine daling van 2016, blijft de economische groei dus duidelijk zichtbaar in het buitenlandse succes van onze bedrijven.

De belangrijkste bestemming van de Limburgse verre export is Turkije, dat op basis van goederenwaarde goed is voor een aandeel van 14,60%. Turkije investeert momenteel sterk in hoogtechnologische machines. Verder groeien er zowel de plastics- en rubbersector, de FMCG en automobielsector.

De Turken verdringen de Chinezen naar de tweede plaats, ondanks dat ook in China de exportwaarde van onze goederen steeg. Het belangrijkste Limburgse exportproduct naar ginds is bier. Op plaats 3 staat Rusland. Misschien verrassend aangezien de handelsboycot met de EU nog werd verlengd voor zuivel, vlees, groenten en (vooral) fruit. Sectoren die de Russen wel van ons lusten, zijn onderdelen voor transportmiddelen en industriële toepassingen.

In 2018 werden er een aantal nieuwe exportlanden opgenomen in de lijst van 152, zoals Zuid-Soedan, Malawi, Somalië, Barbados en Eritrea.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Hasselt, Houthalen-Helchteren
Hasselt

Alexandra schopt het tot de finale

Een podiumplaats: die is al zeker in de pocket voor Alexandra Limage van Sprint Transport. De energieke ondernemer uit Hasselt,… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.