Nieuws Limburg “We willen, maar we kunnen niet”

“We willen, maar we kunnen niet”

“We willen, maar we kunnen niet”

“11% van de Limburgse ondernemingen wil terug opstarten, maar heeft een gebrek aan medewerkers. Wij roepen hen op om -binnen de overheidsmaatregelen- aan het werk te gaan”, aldus Johann Leten van Voka Limburg. Hun meest recente enquête wijst voorts nog uit dat 50% of meer de omzet ziet halveren en nog eens 20% een daling van meer dan 75% verwacht. 15% heeft nul euro omzet momenteel.

Ten gevolge van die omzetdaling deed 62% al een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid, dat is een stijging van 6% in vergelijking met de resultaten van vorige week. Nog eens 11% verwacht binnen een maand ook beroep te moeten doen op deze maatregel.

Er zijn anderzijds ook twee lichtpuntjes in deze crisisperiode. Waar vorige week nog 42% van de bedrijfsleiders problemen voor de liquiditeitspositie van hun onderneming verwachtte binnen nu en drie maanden, is dat vandaag nog 33%. Daarnaast heeft 17% zijn activiteiten al terug opgevoerd of zal het dat binnen twee weken doen. 37% wacht tot het einde van de lockdown.

“Het is weliswaar alarmerend dat 11% van de ondernemingen wil opstarten, maar een gebrek aan medewerkers heeft”, stelt Leten. “Zo’n opstart impliceert dat deze bedrijven binnen de wettelijke voorschriften van social distancing handelen en alle noodzakelijke gezondheidsmaatregelen respecteren. Nochtans zijn ziektebriefjes door medewerkers (75%) nog steeds de voornaamste reden voor bedrijven waar ze met personeelstekorten zitten.”

“Als we een economische ramp willen vermijden inzake faillissementen en werkloosheid, hebben we iedereen nodig om nu in veilige omstandigheden aan de slag te blijven en herstel mogelijk te maken. We doen een warme oproep aan iedereen om te helpen en te werken waar het kan. Na #flattenthecurve op gezondheidsvlak, wordt het tijd voor #curbthecurve op economisch vlak. Dat is de enige garantie om onze gezondheidszorg te ondersteunen, een inkomen voor iedereen te voorzien en onze economie niet nog meer schade toe te brengen.”

Leten reikt de hand naar de vakbonden. “Ze zijn terecht bezorgd over de gezondheid van de medewerkers, maar ook bedrijfsleiders zijn dat. Wij vinden ook dat ondernemingen er alles aan moeten doen om hun personeel in alle veiligheid te laten werken en daar op moeten aangesproken worden als ze de regels zouden overtreden. Maar daarentegen oproepen om massaal thuis te blijven van het werk, is onverantwoord. Laat ons nu ook op economisch vlak #samentegencorona aan hetzelfde zeel trekken”, besluit Johann Leten.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Brussel, Hasselt
Brussel

A2o breekt de ban in Brussel

De architecten van het Hasseltse kantoor A2o hebben een reeks van prestigieuze projecten binnengehaald in onze hoofdstad. Zopas werd nog… Lees meer

Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.