Nieuws Limburg Wedstrijd bevordert energie-uitwisseling tussen bedrijven

Wedstrijd bevordert energie-uitwisseling tussen bedrijven

Wedstrijd bevordert energie-uitwisseling tussen bedrijven

Waar het ene bedrijf de warme lucht door de schoorsteen blaast, verbruikt de installatie van de buurman veel energie om nieuwe warmte op te wekken. Idem voor bedrijven die biologisch afbreekbaar afval dumpen, terwijl het door anderen via vergisting misschien weer in energie had kunnen omgezet worden… Om soortgelijke situaties te vermijden wordt een wedstrijd georganiseerd die projecten zal subsidiëren waarbij bedrijven op een slimme manier energiestromen uitwisselen.

In de ambitie om tegen 2020 een klimaatneutrale provincie te worden, heeft het provinciebestuur van Limburg een projectoproep gelanceerd die consortia van bedrijven moet aanmoedigen tot samenwerking rond energie. Samen met het VITO, POM Limburg en Cleantechplatform.be werd een soort wedstrijd uitgewerkt, waarbij ondernemingen die samen op een slimme manier energiebesparende maatregelen nemen, hun project kunnen indienen. “Het moet gaan om demonstratie-opstellingen, die nadien als voorbeeld van innovatieve technieken, kunnen dienen als inspiratie voor andere bedrijven,” zegt gedeputeerde voor Economie, Marc Vandeput. “Een onafhankelijke jury zal uiteindelijk de 3 beste voorstellen selecteren en hen belonen met een maximale subsidie van 66.000 euro.” VITO betaalt hier 40.000 euro per project voor, de provincie Limburg 26.000. De bedrijven zelf zijn verplicht om hier bovenop minstens 34.000 euro bij te dagen. De ideeën moeten bij het VITO worden ingediend voor 16 april 2012. Amper een maand later wordt bekendgemaakt wie de toelage mag verwachten. De looptijd van de slimme energieprojecten mag maximaal 1 jaar bedragen.

Meer info op www.vito.be/kmo

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.