Weldra goedkope Zweedse gehaktballetjes in Hasselt

De Zweedse meubelgigant Ikea heeft gisteren bevestigd dat het graag een vestiging in (de buurt van) Hasselt wil openen. "Er lopen gesprekken met de verschillende belanghebbende partijen, de toekomst ziet er hoopvol uit", zegt Nele Bouchier, pr-manager van Ikea België.

Ikea loopt al een goed jaar rond met plannen voor een vestiging in Limburg. De bestaande vestigingen in Hognoul (nabij Luik) en Heerlen gaan binnenkort te klein zijn. De Belgisch-Limburgers die tot nog toe vooral naar die twee vestigingen trekken, zouden dan in Hasselt terecht kunnen. Tot nog toe komen een gebied in Runkst, langs de E313, en het Kermisveld aan de Kuringersteenweg nog in aanmerking. "Maar er is nog geen beslissing genomen", zegt Bouchier. "We zijn wel in gesprek met de diensten van de stad Hasselt en met het Vlaams Gewest." De administratie ruimtelijke ordening van Vlaams minister Philippe Muyters moet zich onder meer buigen over de herbestemming van landbouwgronden tot bedrijventerrein. Wanneer Ikea zijn plannen voor Hasselt concreet kan beginnen ontwikkelen, is dan ook nog niet duidelijk. Een standaardwinkel van Ikea is goed voor 300 tot 400 nieuwe jobs.

Ikea liet eerder al verstaan dat ze ook graag een tweede vestiging in de buurt van Antwerpen zou willen openen. "Maar daar staan we nog niet verder", zegt Bouchier. Concreter is het project voor een nieuwe Ikea in Bergen. "Daar zijn al officiële stappen genomen, we hopen tegen begin volgend jaar de bouwvergunning in te dienen", aldus Bouchier.
Ikea België telt momenteel zes woonwarenhuizen in ons land. Behalve Hognoul zijn dat Zaventem, Aarlen, Anderlecht, Wilrijk en Gent. Die haalden afgelopen boekjaar (dat sluit op 31 augustus) een omzet van 677 miljoen euro, een stijging met 4,8%. De hele groep telt zo'n 2.500 medewerkers in ons land, goed voor bijna 13 miljoen bezoekers.