Nieuws Limburg Welke Limburgse bedrijven krijgen lastenverlaging?

Welke Limburgse bedrijven krijgen lastenverlaging?

Welke Limburgse bedrijven krijgen lastenverlaging?

In het parlement werd zopas het statuut van ‘ontwrichte zone’ toegekend aan Limburg. Hiermee kunnen bedrijven die investeringen doen, gedurende 2 jaar een korting op de bedrijfsvoorheffing krijgen bij nieuwe aanwervingen. In totaal een loonkostverlaging van zo’n 4 procent gedurende 2 jaar. Goed nieuws dus. Maar…

steunkaart ontw zone“In de praktijk blijkt dat er heel wat voorwaarden gelden om voor de regeling in aanmerking te komen,” zegt Jos Stalmans van VKW Limburg. We sommen er slechts enkele op: Zo moeten KMO’s gelegen zijn op een Limburgs bedrijventerrein. Handelaars worden dus uitgesloten. Zelfs gebieden als C-Mine in Genk of BioVille in Diepenbeek horen niet tot de juiste categorie. Bovendien moeten KMO’s voor hun investeringsproject ook op één of andere manier steun (subsidies) krijgen van de gewestelijke overheid (Vlaanderen).
Voor grote bedrijven is de uitsluiting nog groter. Daar is het gebied dat in aanmerking komt beperkt tot de bedrijventerreinen van 24 Limburgse gemeenten. Zijn er onder meer niet bij: Overpelt, Hasselt, Heusden-Zolder, Diepenbeek,… Voor grote bedrijven geldt de maatregel evenmin als ze de bestaande capaciteit uitbreiden (bij KMO’s wel). Ook uitgesloten: grote transport en metaalbedrijven. Nog bijna vergeten: de nieuwe jobs moeten 3 jaar blijven bestaan, in de grote bedrijven is dat zelfs 5 jaar. Zoniet moet de steun worden teruggegeven.

VKW Limburg en Voka Limburg pleiten allebei voor een snelle en eenvoudige procedure om de steun aan te vragen. Ze willen bovendien een duidelijke afbakening van de gebieden die in aanmerking komen.

“We pleiten tot slot voor een overgangsperiode waarin ook de recent al aangevatte investeringen nog kunnen worden ingediend,” zegt Jos Stalmans. “De goedkeuring van deze ontwrichte zones heeft immers erg lang op zich laten wachten. Bedrijven die iets eerder al aanwervingen hebben gedaan, mogen daar niet voor gestraft worden en uit de boot vallen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.