Wellense wijnen weten weg naar prijzenkast

Na de eerder aangekondigde medailles die Armando's Vineyard op het Concours de Bruxelles voor zijn Spaanse wijnen in de wacht sleepte, sijpelen er druppelsgewijs nieuwe berichten binnen over nog meer Limburgse prijsbeesten. Zo wist Nivoo Vinum uit Wellen, de zaak van Peter De Hen, als exclusief invoerder maar liefst 26 medailles mee te nemen uit Guimaraes in Portugal, waar het Concours dit jaar plaatsvond.

"Er werden 8.397 wijnen en geestrijke dranken uit de hele wereld door de beste proevers ter wereld beoordeeld," zegt Peter De Hen. "Het ging om niet minder dan 320 professionele juryleden die 3 volle dagen nodig hadden om alle wijnen te quoteren. Daarmee is dit Concours de Bruxelles op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een echt wereldkampioenschap. Uiteindelijk werden er 2.435 medailles uitgereikt, vooral om de consument te helpen bij zijn keuze." De Franse wijnen sleepten 670 medailles in de wacht, Spanje was goed voor 461 keer eremetaal, gastland Portugal scoorde 297 keer en Italië haalde 257 keer het podium. Vooral de opmars van Portugal was opvallend.

Het Wellense Nivoo Vinum, dat vooral Zuid-Afrikaanse wijn invoert, mag terugblikken op een zeer succesvolle editie. "Voor onze Cirrus Syrah 2008 en 2009 uit Stellenbosch ontvingen we 2 keer een dubbele gouden medaille," zegt Peter De Hen. "Zes wijnen, vooral uit Paarl en Franschhoek, haalden 'gewoon' goud. Dat was ook het geval voor één van onze Chileense wijnen. De rest was goed voor zilver, waaronder ook 2 champagnes van het huis Bernard Remy," besluit De Hen.