cyclotron

Wereldprimeur: Interboring gaat cyclotrons versnijden

Het Zonhovense bedrijf Interboring heeft een belangrijk contract afgesloten voor de ontmanteling van een nucleaire installatie in Fleurus. Voor het eerst ter wereld zullen er cyclotrons of circulaire deeltjesversnellers worden versneden, om na transport te recycleren en het radioactief afval op te slaan.

Na jaren van intense voorbereiding en na een openbare procedure heeft de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) aan Interboring de opdracht gegeven om twee cyclotrons van het failliete Best Medical Belgium in Fleurus, te versnijden tot grote metalen stukken. Een wereldprimeur, want de enkele deeltjesversnellers die tot dusver in de wereld werden ontmanteld, werden integraal ingepakt en opgeslagen in gespecialiseerde ruimtes. Daarom volgt ook het Internationaal Atoom Agentschap deze ontmanteling op de voet.

“De opdracht vloeit voort uit de maatschappelijke opdracht van NIRAS om de overgebleven installaties in Fleurus te saneren en te ontmantelen", vertelt Jos Spilstijns, CEO van Interboring. "Onze opdracht is de omvangrijke componenten van de deeltjesversnellers of cyclotrons te versnijden in delen die manipuleerbaar worden voor verdere nabehandeling in gespecialiseerde installaties. Daarnaast worden ook een aantal ondersteunende installaties, zoals afgeschermde cellen en rolbruggen versneden."

De betrokken deeltjesversnellers van 350 en 250 ton, werden tot het faillissement in 2012, gebruikt om medische radio-isotopen te produceren die zowel voor diagnostische als voor therapeutische toepassingen gebruikt zijn. "De massieve delen metaal worden nu door Interboring versneden zodat ze transporteerbaar zijn naar aangepaste installaties waar ze versmolten worden om het metaal te recupereren. Het radioactief afval dat ontstaat na het smeltproces wordt opgeslagen bij Belgoprocess in Dessel. Het spreekt voor zich dat hierbij maximale aandacht gaat naar veiligheid, en dit op alle vlakken”, zegt Jos Spilstijns nog.