Nieuws Limburg Stories Wereldspeler tussen de herten in Herten
Limburg

Wereldspeler tussen de herten in Herten

(Foto: TVG)

Een Limburgse geoloog die na jarenlang onderzoek in de Saoedische olievelden, een laboratorium opent tussen de fruitplantages van het Wellense gehucht Herten… Dat is de voorgeschiedenis van Geos, vandaag Europees marktleider en internationale autoriteit in onderzoek naar grondstoffen en bouwmaterialen. Deze ‘verborgen parel’ groeit als kool en heeft zopas een nagelnieuw bedrijfsgebouw neergezet.

Het is al 45 jaar geleden dat dr. Erik Soers het proeflaboratorium Geos oprichtte. Hij zette in Wellen testcapaciteit op om grondstoffen en bouwmaterialen te onderzoeken. Hij was altijd al geïnteresseerd in de analyse van bouwkundige en andere productiematerialen. Zo was hij in zijn rijke carrière onder meer onderzoeker in de Saoedische olievelden.

In 2004 nam zijn zoon, ir. Jan Soers het roer bij Geos over. Het bedrijf groeide gestaag verder, vooral onder de radar. “Het confidentiële karakter van de proefresultaten op bouwmaterialen maakt dat discretie sterk bewaakt wordt”, aldus Jan Soers (die trouwens ook bestuurder is bij dorpsgenoot ANL Packaging). “Zo vind je alles over de staat van het beton van de Leopold II-tunnel in Brussel, en van vele andere cruciale constructies in België, alleen in vertrouwelijke mapjes in het archief.” Andere referenties, iets verder van huis, zijn de bouwmaterialen die Geos heeft getest voor grootschalige projecten als een havenuitbreiding in Ghana, dijkverstevigingen in Bénin of de bouw van de containerterminal in Costa-Rica. “Dredgers, vlieghavens, internationale bouwbedrijven en producenten van nieuwe, innoverende bouwmaterialen: ze passeren allemaal incognito in ons Limburgse laboratorium om zeker te zijn dat alles bouwtechnisch in orde is.” Geos realiseert momenteel meer dan de helft van de omzet in het buitenland.

Op de installaties in Herten worden momenteel 370 proeven onder accreditatie uitgevoerd. Vaak unieke projecten. Zo is Geos het enige Europese laboratorium dat geaccrediteerd is om geldige proefresultaten op bitumen af te leveren voor de Noord-Amerikaanse markt. Voor een vrachtschip dat zowel in Europa als Amerika moet leveren, is het een groot voordeel om voor beide gebieden terecht te kunnen op één adres.

In 2020, het jaar dat de geschiedenis ingaat als zeer moeilijk en onvoorspelbaar, realiseerde Geos enkele belangrijke mijlpalen die nu al hun vruchten afwerpen. Eerst was er de oprichting van een Franse vestiging nabij Lyon. Na een aanwezigheid van meer dan 10 jaar op de Franse markt was de tijd gekomen om er een eigen, volwaardig labo te openen. Kort daarop werd de overname getekend van collega ABC Experts in Herstal, nabij Luik. Hierdoor kreeg Geos meer mogelijkheden om proeven op werven uit te voeren.

Als meest recente mijlpaal werden zopas de nieuwe kantoren en laboratoria in Herten in gebruik genomen. De uitbreiding van 1.500 m2 betekent meteen een verdubbeling van de capaciteit. De nieuwe installaties laten toe om hoogtechnologische proeven te doen op onder meer asfalt, bitumen, beton, grond en granulaten. “Nu is het nog alleen een kwestie om de komende maanden lokaal en internationaal talent aan te trekken zodat we de groei van het aantal opdrachten kunnen verwerken”, zegt Jan Soers. “Vooral uit het buitenland stromen nieuwe orders binnen. We tellen nu al klanten in 16 landen. Toch blijven we investeren in onze thuisbasis tussen de fruitbomen. Deze ligging is symbolisch voor de waarden van het bedrijf: discreet, maar met oog voor een duurzame omgeving en het welzijn van de medewerkers.”

En de verdere toekomst? “In samenwerking met een Limburgse ingenieur wordt er hard gewerkt aan een primeur voor de sector: een volledig geautomatiseerd testplatform voor bouwmaterialen. We voorzien de uitvoering in het voorjaar van 2022”, besluit Soers. Stay tuned for more details!