Nieuws Limburg Werkgevers verdeeld over schrapping industrieterrein

Werkgevers verdeeld over schrapping industrieterrein

Werkgevers verdeeld over schrapping industrieterrein

De werkgeversorganisaties zijn het niet eens over de beslissing van Vlaams minister Zuhal Demir om een voorbehouden stuk industrieterrein aan het Albertkanaal in Lummen als natuur te behouden.

Voka Limburg en VKW Limburg zijn zwaar ontgoocheld dat de voorlopige vastlegging van bedrijventerrein Zolder Lummen-Zuid naar de prullenbak wordt verwezen. Beiden houden de voltallige Vlaamse regering verantwoordelijk voor “het vergooien van de opportuniteit om duurzame bedrijvigheid mogelijk te maken in Limburg”. “Blijkbaar is werkgelegenheid in tijden van crisis van ondergeschikt belang voor deze regering”, aldus de gedelegeerd bestuurders, Johann Leten en Ruben Lemmens.

“Beslissingen als deze mogen dan wel sympathiek lijken, ze hypothekeren de welvaart van iedere Limburger”, zeggen Lemmens en Leten. “Duurzame industriegebieden kunnen immers de Limburgse concurrentiepositie verstevigen. Dit is geen strijd van industrie tegen natuur. Duurzaamheid wordt ook door ondernemers hoog in het vaandel gedragen, maar op deze manier wordt het haast onmogelijk om te investeren en extra welvaart te creëren in onze provincie. Van politici mogen we verwachten dat ze op een objectieve manier beslissingen nemen in het belang van de maatschappij. En met het oneindig aantal beroepsmogelijkheden op vergunningen, zullen we de kloof met Europese topregio’s nooit dichten.”

“Verstandig en moedig”
Een ander geluid is te horen bij Unizo Limburg: “Wij vinden dit een verstandige en moedige beslissing van Minister Demir”, aldus gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx. “Wij blijven vanuit Unizo strijden voor bijkomende bedrijventerreinen in Limburg, maar willen dat dit op een slimmere en meer doordachte manier gebeurt. Met respect voor natuur en ruimtelijke ordening. We zijn dan ook verheugd dat Minister Demir werk wil maken van extra watergebonden industrieterreinen en andere opportuniteiten wil bekijken.”

“We zijn er daarnaast van overtuigd dat we vanuit de werkgeversorganisaties het geweer van schouder moeten wisselen en moeten kiezen voor een structureel economisch-ecologisch overleg in Limburg”, aldus nog Lodewyckx. “De tegenstelling tussen economie en ecologie is totaal voorbijgestreefd. Ecologie kan ook economie zijn en daar liggen enorme kansen. Voorwaarde is wel dat ook de actiegroepen uit de loopgraven komen en openstaan voor slimmere keuzes en breed gedragen akkoorden. Want op dat vlak zijn ze in het verleden niet de meest betrouwbare partner geweest. Voor beide kanten geldt: choose your battles.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.