Ruben-Lemmens-2-300×200

“Blijf vooral NIET in uw kot en ga veilig shoppen en op stap”

In reactie op de zopas aangekondigde verstrenging van de coronamaatregelen, betreurt VKW Limburg dat telewerken opnieuw verplicht wordt ingevoerd. Johann Leten van Voka Limburg spreekt van een volledige vertrouwensbreuk tussen ondernemers en de politiek. Unizo Limburg roept dan weer op op vooral NIET in uw kot te blijven...

“Bedrijven leveren al verregaande inspanningen om de veiligheid van hun medewerkers, klanten en leveranciers te garanderen door tal van preventieve maatregelen te nemen om het virus buiten de onderneming te houden”, zegt gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens. “Heel wat bedrijven verstrengden de voorbij weken nog spontaan hun aanpak. Met daarbij een ruime invulling van de telewerkaanbeveling. Op veel werkplekken is telewerk sowieso niet mogelijk door de aard van het werk. Bij bedrijven en op plaatsen waar telewerk wel (gedeeltelijk) mogelijk is, wordt het vandaag al veel meer dan in het verleden toegepast. Telewerkregimes zijn intussen de norm geworden in tal van Limburgse bedrijven, in overleg met werknemers.”

“Dit brengt niets bij aan het indijken van dit virus”

Ruben Lemmens, directeur VKW Limburg.

Een Lemmens op dreef: “Telewerk nu opnieuw verplichten is onnuttig en brengt opnieuw economische maar ook menselijke schade toe. Ook al geldt die verplichting maar voor 3 of 4 werkdagen, de telewerkplicht leidt sowieso tot extra gepuzzel en onnodige bijkomende administratie. En alsof dat nog niet genoeg is, worden bedrijven blijkbaar ook opnieuw gedwongen worden tot kafkaiaanse administratieve meldingen over hun telewerkende werknemers. De registratietool heeft nochtans vorige keer zijn onnut meer dan bewezen.”

“De maatregel laat geen ruimte voor de concrete situatie, die nochtans in elk bedrijf verschillend is. Zelfs op kantoren waar men perfect 10 meter afstand kan houden van elkaar, men bij vergaderingen meer ruimte kan laten dan aangeraden en ‘moving is maskin’ strikt wordt toepast, dient men nu toch verplicht thuis te werken. Terwijl dat daar niets bijbrengt aan het indijken van het virus. Het toont een gebrek aan vertrouwen in de verantwoordelijkheidszin van onze bedrijven en hun werknemers. Bovendien onderschat men de maatschappelijke en sociale schade en de vrees van veel werkgevers om nog meer geconfronteerd te worden met ‘ontwrichte’ werkvloeren en onderlinge relaties tussen werknemers. Dit zijn cruciale elementen nochtans voor een sterk ondernemersverhaal.”

VKW Limburg roept de overheid op om nog feller in te zetten op vaccinatie. Zowel voor meer dwingende maatregelen op te leggen voor de nog-altijd-niet gevaccineerden én voor een snelle uitrol van de boosterprik.

“Stuitend dat uitgestoken hand van de bedrijfswereld om vaccinatie op de werkvloer mogelijk te maken, nu al meer dan een half jaar wordt genegeerd.”

Johann Leten, Voka Limburg.

Voka Limburg vindt de beslissing tot verplicht telewerk evenmin te begrijpen. “Er vinden immers dankzij de vele inspanningen van ondernemingen amper besmettingen plaats op de werkvloer”, aldus ook Johann Leten. “Het verplichte telewerk zal economische en vooral mentale schade met zich meebrengen. De bedrijven vrezen daarnaast ook extra administratieve rompslomp met een omslachtige en nutteloze RSZ-tool op kop. Voor ons moet de boosterprik op de werkvloer absolute prioriteit krijgen. Het is stuitend dat de uitgestoken hand van de bedrijfswereld om vaccinatie op de werkvloer mogelijk te maken, nu al meer dan een half jaar wordt genegeerd.”

Leten waarschuwt dat de controle op de telewerkverplichting niet mag uitmonden in een heksenjacht tegen ondernemingen. “De RSZ-tool die dit voorjaar daarvoor werd ingezet, was veel te omslachtig en de meerwaarde in het bestrijden van de pandemie is nooit aangetoond”, gaat hij verder. “Het copy/paste hernemen van die tool is voor ons onaanvaardbaar. We zullen hier bijzonder kritisch op toekijken.”

“Meer mondmaskers en uitbreiding van het CST zorgen voor meer onbehagen, met zware gevolgen voor de eventsector, cateraars en discotheken”

Bart Lodewyckx, Unizo Limburg.

“Dat het Overlegcomité een uitbreiding van de mondmaskerplicht en het gebruik van het CST-ticket, naast andere extra preventiemaatregelen zou opleggen, was verwacht en een aantal van die maatregelen begrijpen we ook”, gaat ook Bart Lodewyckx in op de kwestie. “Maar deze uitkomst, is toch behoorlijk ingrijpend en zal een enorme impact op sectoren hebben die al sinds het begin van de crisis zwaar geraakt zijn. Uiteraard zijn we tevreden dat in principe alle bedrijven kunnen blijven draaien, wat onze meest cruciale eis was.”

“Maar toch maken we ons behoorlijk zorgen over de impact van deze nieuwe coronagolf voor de eventsector, de cateraars, de danscafés en discotheken. Maatregelen als het verlagen van drempel voor het gebruik van het CST en de invoering van de mondmaskerplicht lijken op zichzelf misschien niet zo ingrijpend. Maar ze dragen wel extra bij tot het gevoel van onbehagen en ongerustheid bij de bevolking die nu al voor heel wat annulaties van feesten zorgen, voor een lagere ticketverkoop en no shows op events…”

“We zijn als Unizo bijzonder teleurgesteld over de invoering van vier dagen verplicht telewerk tot 12 december en drie dagen daarna. We hebben ons hier altijd tegen verzet en deze beslissing zal de arbeidsorganisatie in heel wat van onze kmo’s zwaar onder druk zetten.” Erger nog vindt UNIZO evenwel de daaraan gekoppelde registratietool. “Die zal nog maar eens tot extra rompslomp leiden voor onze ondernemers en niets zal bijdragen de oplossing”, benadrukt Bart Lodewyckx.

“Wel positief zijn we over de plannen om iedereen tegen begin volgend jaar een derde covid-boosterprik toe te dienen om het virus op langere termijn te crushen. Maar voor de meest kwetsbare groepen moet dat volgens ons sneller kunnen. Om de druk bij de huisartsen te verlichten moet de digitale toegang tot de covid-tests nog beter gebruikt worden.”

Tot slot roept Lodewyckx iedereen op om “vooral NIET in uw kot te blijven, maar te blijven shoppen, te blijven genieten van horeca en andere diensten, te blijven ondernemen.” “Het kan nog altijd op een veilige manier mits het hanteren van een aantal elementaire hygiëneregels, en het is levensbelangrijk voor onze ondernemers en economie.”