West-Vlaamse wevers kopen kwart Tessenderlo

Het West-Vlaamse bedrijf Picanol, dat weefgetouwen maakt, heeft voor een bedrag van 192,4 miljoen euro 27,6 procent van de aandelen van Tessenderlo Chemie gekocht. De Ieperse onderneming koopt het belang over van de Franse overheid (staatsbedrijf SNPE), die al langer op zoek was naar een overnemer.

Op zich een bizar verhaal, omdat de activiteiten van Picanol en Tessenderlo ver uit elkaar liggen. Als verklaring zeggen de weefmachinebouwers dat ze met deze overname de activiteiten willen diversifiëren en bijdragen tot de verankering van Tessenderlo Group in Vlaanderen. Op een persconferentie stelde de top van Picanol dat ze actief willen meewerken aan de expansie van Tessenderlo, en op vlak van internationalisatie nog veel van elkaar kunnen leren.

Rijke historie

Daarmee is een nieuwe stap gezet in de rijke bedrijfsgeschiedenis van Tessenderlo Chemie. Exploitation des Procédés Raynaud was de eerste benaming van het bedrijf, toen het in 1892 een afdeling voor chemische activiteiten in het leven riep. Absoluut dieptepunt in de bedrijfsgeschiedenis was een grote ontploffing die in 1942 het leven kostte aan 189 mensen. Nog eens 900 anderen raakten gewond. Doorheen de jaren wijzigde de naam in Produits Chimiques de Tessenderloo, om in 1972 te worden omgedoopt tot Tessenderlo Chemie. Dit is vandaag nog steeds de officiële benaming van de vennootschap. Aangezien de diversificatie van de groep, waarbij de productie van chemicaliën niet meer het belangrijkste is, wordt momenteel Tessenderlo Group als benaming gebruikt. Nu het bedrijf bijna geen activiteiten meer heeft in de gemeente Tessenderlo, gaan er steeds meer stemmen op om opnieuw een andere naam te zoeken.

tessenderlo chemieChina
De activiteiten van de groep waren steeds geconcentreerd rond de productie van sulfaten en fosfaten. Daar kwamen laten ook bouwmaterialen, farmaceutische bestanddelen en voedingsstoffen (gelatines) bij. Tessenderlo Group was geruime tijd alleen in België actief. Via overnames, maar ook de door de bouw van eigen buitenlandse vestigingen, groeide de onderneming uit tot één van de wereldwijde marktleiders in ieder expertisedomein. Het bedrijf is goed vertegenwoordigd in onder meer de VS, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Een omslag kwam er onder het bewind van de huidige CEO Frank Coenen, die resoluut koos om met Tessenderlo Group een andere koers te gaan varen. De puur chemische activiteiten waarmee het bedrijf groot is geworden, worden geleidelijk vervangen door de productie van grondstoffen voor de voeding en landbouw. De groep maakt nu ook toepassingen voor waterbehandeling en voor de opwaardering van biologische reststoffen. Een voorbeeld van die omschakeling is de verkoop in 2011 van de oorspronkelijke vestiging in Tessenderlo aan Ineos ChlorVinyls. De site in Ham, waar na de sluiting van de fosfaatafdeling einde 2013, alleen nog sulfaten zullen worden gemaakt, is nu de enige productielocatie van de groep in België. Er werken 500 mensen.

In de meer dan 100 bedrijfstakken die vandaag onder Tessenderlo Group ressorteren, werken zo'n 7.000 mensen, verspreid over 22 landen. De totale omzet van de groep bedraagt 2,1 miljard euro (2012). Tessenderlo Chemie is beursgenoteerd sinds 1937 en is te vinden op de NYSE Eurolist van Euronext Brussel onder de code TESB.