Nieuws Limburg Wie exporteert blijft niet bij de pakken zitten

Wie exporteert blijft niet bij de pakken zitten

Wie exporteert blijft niet bij de pakken zitten

De exporterende bedrijven krijgen harde klappen door de coronacrisis, maar voor 40% van hen betekent dit het signaal om nieuwe opportuniteiten te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van VKW Limburg, in samenwerking met Flanders Investment & Trade (FIT).

Het is duidelijk dat bedrijven die internationaal actief zijn heel wat katten te geselen hebben in deze coronatijden. Uit de bevraging van VKW en FIT blijkt dat de vraag uit het buitenland sterk terugvalt en de restrictieve maatregelen bovendien verhinderen dat bestellingen hun einddoel bereiken. De exporteurs hebben last van onderbrekingen in de logistieke keten, een gebrek aan grondstoffen en stremmend betaalverkeer. Meer dan de helft van de internationaal actieve bedrijven neemt daardoor vandaag een afwachtende houding aan op vlak van internationalisering.

Toch gaan ook 4 op 10 bedrijven net nu in het offensief door het opzetten van diverse acties om hun markt uit te bouwen en nieuwe partners te zoeken.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg: “Voor niet minder dan 80% van de Limburgse exportgerichte bedrijven is de internationale omzet teruggelopen. Voor de meesten onder hen ging de afzet fors omlaag. Voor 10% onder hen is deze zelfs volledig weggevallen. Voor amper 10% is de terugval beperkt gebleven tot minder dan 5%. Verontrustende cijfers, maar gelukkig is de wil om terug te knokken sterk aanwezig.”

Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade, vult aan: “We hebben een Actieplan Beyond Corona in de steigers staan en rollen dat samen met onze partners uit. Het bevat gerichte en digitale acties om onze klanten snel en efficiënt te helpen bij hun internationale activiteiten post-corona. Onze adviseurs zijn en blijven ter beschikking!”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.