Nieuws Limburg Wie kan centen voor innovatie goed gebruiken?

Wie kan centen voor innovatie goed gebruiken?

Wie kan centen voor innovatie goed gebruiken?

Nadat vorig jaar 17 Limburgse bedrijven de maximale subsidie van 50.000 euro kregen om hun innovatief idee uit te werken, willen Unizo Limburg en Vlaio dat huzarenstukje nog eens overdoen. Ze zetten de schouders achter een campagne om starters te stimuleren voor deelname aan deze wedstrijd.

Het is in samenwerking met Vlaio dat Unizo Limburg op zoek gaat naar minstens 15 Limburgse starters met een innovatief idee. De inzet? “Naast gerichte feedback en een klankbord, maken de starters kans op één van de vele premies van 50.000 euro die Vlaio dit jaar opnieuw uitreikt”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Een aanzienlijk bedrag, dat hét verschil voor startende ondernemers kan maken. En dat tegen een minimale administratieve belasting. Wij vinden het cruciaal dat Limburg een rechtmatig aandeel van de premies kan binnenhalen en doen daarom extra inspanningen om deze innovatiepremie bekend te maken en de kandidaten te begeleiden.”

Toen Vlaio in 2021 voor het eerst deze formule op poten zette, sprong Unizo Limburg al mee op de kar. “Het was een schot in de roos”, blikt Bart Lodewyckx terug. “17 Limburgse projectideeën haalden toen elk een premie van 50.000 euro binnen. Een resultaat dat we graag willen evenaren. Om hun slaagkansen te verhogen zullen we de dossiers bestuderen en de ondernemers helpen om zo sterk mogelijk voor de dag te komen. Dit onder meer bij de begeleiding van een pitch die ze voor de jury moeten doen.”

Wie er precies in aanmerking komt voor de innovatiepremie? “Enerzijds richten we ons tot start-ups en bedrijven die snel willen én kunnen groeien en waarvan een innovatief product of idee aan de basis ligt. Daarnaast kunnen gevestigde ondernemers die enkele jaren actief zijn en op een idee broeden – onder bepaalde voorwaarden – ook voor de premie in aanmerking komen”, licht Bart Lodewyckx toe. Belangrijk is dat de kandidaten een pioniersrol vervullen in hun marktsegment. Daarbij staan ze voor een traject waar een aantal belangrijke onzekerheden moeten onderzocht worden, zodat ze in een volgende stap externe financiering en/of eerste betalende klanten kunnen aantrekken.

Bart Lodewyckx: “Wij raden (pré)-starters en jonge ondernemers aan om ons een seintje te geven als ze een idee willen ontwikkelen, met de ontwikkeling bezig zijn of het idee op de markt willen brengen. Op basis van een eerste gesprek kunnen we inschatten of hun idee voor deze premie in aanmerking komt.”

(Kandidaten kunnen zich rechtstreeks melden bij Patrick Buteneers via patrick.buteneers@unizo.be.)

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.