Nieuws Limburg Wie thuis werkt, is nooit meer ziek…

Wie thuis werkt, is nooit meer ziek…

Wie thuis werkt, is nooit meer ziek…

In heel het land bedraagt het aantal werknemers dat ziek is, amper de helft van vorig jaar. Zowel arbeiders als bedienden hebben zich veel minder ziek gemeld. Bij H.Essers liep het korte ziekteverzuim (minder dan een maand) terug naar minder dan een derde. Bij de thuiswerkende bedienden was er bijna niemand ziek. “Een gevolg van het telewerk”, aldus HR-officer Mike Dautzenberg.

SD Worx heeft de loongegevens van bijna 1 miljoen werknemers onderzocht en komt tot de conclusie dat het absenteïsme fors is gedaald. Het gaat om een bijna halvering voor de maand mei ten opzichte van april (-45%). En ook als je mei 2020 vergelijkt met 2019, kom je op de helft uit (-51%). “Ik durf gerust stellen dat thuiswerk een positieve impact heeft op kortverzuim”, zegt David Schoonens van SD Worx. “Werknemers die thuis werken, stellen zich minder bloot aan contacten en verplaatsingen, onder meer via het openbaar vervoer. Bovendien is er minder neiging om toch te gaan werken als je je niet goed voelt (presenteïsme). Het hoogste kortverzuim zien we bij arbeiders van de voedingsindustrie en bedienden van de kleine voedingswinkels, dus sectoren die niet stilgelegen hebben en minder konden thuiswerken.”

Bij logistiek dienstverlener H.Essers (Genk) zijn de cijfers zelfs nog straffer. “Het ziektepercentage ligt historisch laag”, weet Mike Dautzenberg, Chief Human Resource Officer. “De daling is niet alleen duidelijk bij onze magazijniers, maar ook bij de chauffeurs en bedienden. Telewerk zorgt dat absenteïsme terugvalt tot minder dan een derde. Bij de 250 bedienden van de ondersteunende diensten die nu van thuis kunnen uit werken, valt dit nu zelfs bijna terug tot nul. Dit is positief nieuws, want in februari en maart kenden we een hoge ziektepiek.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.