Nieuws Limburg Wie zijn ‘de boemannen’ van Ikea Hasselt?

Wie zijn ‘de boemannen’ van Ikea Hasselt?

Wie zijn ‘de boemannen’ van Ikea Hasselt?

Redevco en Pans zijn de 2 ondernemingen die de vergunning van Ikea aanvechten en daardoor het project met vele maanden vertraging opzadelen. Wie zijn ze, en waarom doen ze dat?

Pans nv is de vennootschap van Daniël Kerckhof, een 78-jarige West-Vlaamse ondernemer uit Roeselare. Hij is de stichter van Euro Shop en heeft een vastgoedportefeuille van meer dan 300 winkelpanden. Net zoals generatiegenoot Jean-Baptist Claes van JBC begon hij zijn imperium met de uitbating van Stock Américains, waarin stocks van legermateriaal en doe-het-zelf-artikelen werden verkocht. Vandaag runnen zijn kinderen het vastgoedimperium onder de commerciële naam Vabeld. Die is opgedeeld in 3 familiale holdings, die door elk van de kinderen Kerckhof worden aangestuurd: Vabeldo (Dorine), Vabelda (Danny) en Vabeldi (Didier) vormen samen één van de grootste private retailvastgoedimperiums van ons land. Ze ontvangen jaarlijks meer dan 20 miljoen euro aan huurgeld.
Kerckhof is al 32 jaar eigenaar van de zone tussen McDonalds en het NMBS-gebouw op de Kuringersteenweg in Hasselt. Dit gebied is ingekleurd als winkelzone. Er liggen nu shops van merken als als C&A, Primo, Carrefour Express en Leen Bakker. Op de grote parking, en verderop de Kuringersteenweg, is er echter nog plaats voor bijkomende winkels. Kerckhof krijgt dit plan echter niet vergund. Ook niet in het meest recente GRUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) van Stad Hasselt. Vandaar is hij ‘in zijn gat gebeten’ dat Ikea wel heel vlot alle vergunningen krijgt en speciaal hiervoor bestemmingswijzingen (van landbouwzone tot winkelgebied) worden doorgevoerd.

carrefour kuringenDe andere firma die bezwaar maakt is Redevco Retail Belgium. Qua omvang vergelijkbaar met Kerckhof, aangezien het ongeveer 450 winkelpanden in portefeuille heeft. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in Nederland, en wordt momenteel aangestuurd door de familie Brenninkmeijer, gekend als de oprichters van C&A. Redevco is in Hasselt eigenaar van de site waarop de grote Carrefour (voorheen Bigg’s) in Kuringen staat (foto). De vastgoedmakelaar wil op de parking meer dan 9.000 m2 extra ruimte bouwen. Al in 2010 werd de socio-economische vergunning hiervoor aangevraagd (lees artikel hier). Sindsdien werden alle andere initiatieven om de vergunningen te bekomen in de kiem gesmoord. Ook zij zijn dus ‘pissed off’ over de vlotheid waarmee Ikea door alle vergunningsprocedures is geraakt. Redevco tekende om dezelfde reden beroep aan tegen de grootschalige winkelruimtes aan de Blauwe Boulevard.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.