Production-Maaseik2

Wienerberger bakt in Maaseik 24 karaats gevelstenen in 100 jaar oude oven

Intens kleurenaanbod kenmerkt nieuwste collectie: Linaqua

Met de Linaqua schrijft Wienerberger een nieuw gesmaakt hoofdstuk in het bijzondere verhaal van de baksteenfabriek in Maaseik. Bijzonder, want de bakstenen worden ambachtelijk gebakken in een ringoven die dateert uit 1911. Nog altijd zoals toen is steenkool de brandstof. Het vullen en leegmaken van de oven gebeurt handmatig. Het resultaat van deze unieke productietechniek is een assortiment ringoven-, veldbrand- en gesmoorde stenen met rijke schakeringen of zoals Wienerberger het zelf stelt: 24 karaats gevelstenen.
Al ruim 100 jaar maakt de bouwmaterialenproducent Wienerberger in Maaseik gevelstenen. De baksteenfabriek ligt wat verdoken aan de rand van het centrum, weggeborgen achter een metershoge rij coniferen en lichtjes verdiept ten opzichte van de omringende straten. Dat niveauverschil is een historisch gegeven. Vroeger is hier Maasklei afgegraven, waarna de groeve grotendeels opgehoogd is.

Maasklei

De Maasklei is cruciaal, want alles start immers bij de grondstoffen. Een beperkt aantal natuurlijke ingrediënten ligt aan de basis van deze innovatieve en grensverleggende Linaqua-gevelstenen: klei en zand. De Maasklei is afkomstig uit verschillende groeves uit de streek. Wienerberger werkt met erg vette klei wat een sterke impact heeft op de kwaliteit van het eindproduct. Na een aantal behandelingen wordt de klei in een handvormmachine geperst tot bollen die dan worden bezand en in de gewenste vorm geslagen. Dit geautomatiseerde proces kopieert exact de bewegingen van de vroegere menselijke handvormers en geeft de handvormstenen hun authentieke, typische nerfstructuur. De baksteenfabriek vervaardigt stenen in bijna alle mogelijke vormen, maten en kleuren.

Ringoven

De volgende stap is het moment suprême en vindt plaats in de ringoven, de enige in België en Nederland die nog met steenkool wordt gestookt. Deze oven kan je beschouwen als een enorm groot uitgevallen tegelkachel. Die vormt een soort van eindeloze tunnel, onderverdeeld in 18 kamers. Iedere kamer beschikt over een eigen toegangsdeur waar de stenen worden in- en uitgeladen. Aan de bovenkant bevinden zich de stookgaten, waarlangs de stoker steenkool toevoegt en zo de temperatuur van het bakproces beheert wat zeer uniek is.

1.200 °C

Het hoofdvuur in de ringoven bereikt een temperatuur van 1.200 °C. Dat vuur schuift dagelijks 1 à 2 kamers op. De stoker start het vuur in een kamer door een nieuwe ‘klok’ (afsluitklep) te trekken en doseert de kolen voor het vuur. Hij bepaalt ook wanneer de stenen gebakken zijn en kunnen afkoelen. Eens afgekoeld wordt de kamer opnieuw geopend en kunnen de afgewerkte bakstenen worden uitgeladen door de uitkruiers. Het duurt ruim 2 weken voor een volledige cyclus is afgewerkt

Intensief

Door het intensieve en ambachtelijke productieproces is de capaciteit van de fabriek beperkt. De ringoven kan in totaal 300.000 stenen in waalformaat bevatten. Dagelijks plaatsen de zetters 27.000 dergelijke stenen handmatig in de oven. Vertaald in jaarcijfers levert dat een productie van 6 miljoen stenen op. Dankzij de gebruikte kleisoorten en de hoge baktemperaturen zijn alle gevelstenen uit de fabriek van Maaseik van een uiterst hoge kwaliteit. Ze hebben een uitstekende druksterkte en een lage porositeit. Daardoor zijn ze bijzonder vormbestendig en minder gevoelig voor vervuiling.

Intense tinten

De nieuwste Linaqua gevelstenen danken hun karakteristieke uiterlijk aan een speciaal ontwikkeld productieproces waarin een cruciale rol is weggelegd voor het gebruik van water. Die behandeling maakt dat de pure kleur van de klei ongehinderd tot de oppervlakte doordringt. Dat levert tijdens het bakken een ijzersterk palet aan intense tinten op. De Linaquacollectie is verkrijgbaar in het lineaire Schouterden formaat en in de kleurvarianten Linaqua Viola, Linaqua Giallo, Linaqua Fumo en Linaqua Vino.

 

 

 

 

Ontdek de Linaqua gevelstenen op www.wienerberger.be of binnenkort op onze Batibouwstand.